Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Βρετανίδα στην Αίγυπτο: Η 33χρονη κοπέλα μεταφέρθηκε μετά την καταδίκη της σε συγκρότημα διαβόητων φυλακών


Ζούσε μαζί με 25 γυναίκες στο ίδιο κελί, υπό συνθήκες 40 βαθμών Κελσίου, ενώ για τουαλέτα είχαν μια τρύπα στο πάτωμα. ...
Έκκληση προς τις αιγυπτιακές αρχές απευθύνουν πλέον οι γονείς και οι αδερφές της Βρετανίδας Λόρα Πλάμερ 




που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή στην Αίγυπτο επειδή μετέφερε παράνομα παυσίπονα στη χώρα. Η 33χρονη κοπέλα μεταφέρθηκε λίγες ώρες μετά την καταδίκη της σε συγκρότημα διαβόητων φυλακών 150 μίλια μακριά από το Κάιρο όπου βρισκόταν μέχρι τώρα, χωρίς να ενημερωθεί κανείς και χωρίς να προλάβει η μητέρα της να της παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης.


Όπως λένε οι αδερφές και ο πατέρας της στον βρετανικό τύπο, η Λόρα, που έχει ήδη περάσει τρεις μήνες σε ένα κελί στο Κάιρο, έχει αλλάξει δραματικά: Τα μαλλιά της πέφτουν, τα δόντια της έχουν κιτρινίσει και έχει ένα τεράστιο εξάνθημα στο πρόσωπο, είπε η αδερφή της. Η μητέρα της, που είναι το μόνο πρόσωπο της οικογένειάς της που την είδε στο δικαστήριο, είπε ότι κατά την διάρκεια της δίκης την είχαν κλεισμένη μέσα σε ένα κελί. Η κοπέλα δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της και είναι γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια, πρόσθεσε. Στα κελιά του Καΐρου ζει εδώ και τρεις μήνες το προσωπικό της «Εξπρές του Μεσονυχτίου»: Οι άλλες κρατούμενες στην αρχή την χτυπούσαν με κλωτσιές σε όλο της το σώμα, μέχρι που την πήρε υπό την προστασία της η «αρχηγός», μια γυναίκα που κατηγορείται πως έσφαξε την καλύτερή της φίλη... Ζούσε μαζί με 25 γυναίκες στο ίδιο κελί, υπό συνθήκες 40 βαθμών Κελσίου, ενώ για τουαλέτα είχαν μια τρύπα στο πάτωμα. Η αδερφή της μιλά για την κατάσταση της Λόρα Πλάμερ, λίγο μετά την καταδίκη της


Η Λόρα Πλάμερ βρέθηκε στα αιγυπτιακά μπουντρούμια «απ' την μια στιγμή στην άλλη». Λίγες στιγμές αφότου το αεροπλάνο της είχε προσγειωθεί σε θέρετρο της Ευρθράς Θάλασσας, όπου θα συναντούσε το αγόρι της για ολιγοήμερες διακοπές, οι αστυνομικοί την συνέλαβαν αφού εντόπισαν περίπου 300 παυσίπονα χάπια στις αποσκευές της. Η ίδια λέει πως δεν γνώριζε πως τα χάπια ήταν απαγορευμένα στην Αίγυπτο και πως τα έφερε για τον φίλο της, που πάσχει από σοβαρούς πόνους στην πλάτη. Μάλιστα, λέει, δεν τα είχε καν κρυμμένα: Ήταν τοποθετημένα σε μια διαφανή τσαντούλα, πάνω - πάνω στη βαλίτσα της. Οι ισχυρισμοί της, αν και φαίνονται αληθοφανείς, δεν έπεισαν το δικαστήριο. Αν και η ίδια πίστευε πως η περιπέτειά της θα τελείωνε με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστή, την επομένη των Χριστουγέννων, οι προσδοκίες της δεν δικαιώθηκαν.


Άρχισε να φωνάζει: «όχι, κάνετε λάθος, έχει γίνει κάποιο λάθος», όταν άκουσε πως το δικαστήριο την έκρινε ένοχη και την καταδίκασε να ζήσει ακόμα τρία χρόνια υπό αυτές τις συνθήκες σε κάποια αιγυπτιακή φυλακή...Η μητέρα της υποστηρίζει ότι την ενημέρωσαν πως η κόρη της θα παρέμενε στο Κάιρο τουλάχιστον για μερικές ημέρες ακόμα. Όταν όμως την επομένη της καταδίκης θέλησε να επισκεφθεί το παιδί της στη φυλακή για να παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης, της είπαν ότι η Λόρα Πλάμερ είχε μεταφερθεί στην φυλακή Κένα, κοντά στο Λούξορ, όπου και θα εκτίσει την ποινή της.

Ήταν τα χειρότερα νέα για 'μας, είπε ο πατέρας της, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ακόμα και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών τους είχε προειδοποιήσει πως, μετά την θανατική ποινή, με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη για λίγο καιρό η κόρη τους, το επόμενο χειρότερο ενδεχόμενο ήταν να οδηγηθεί στις συγκεκριμένες φυλακές, τις φυλακές Κένα, όπου κρατούνται νύφες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες. Βάσει κανονισμών, έχει ήδη αποχωριστεί τα ρούχα της για την άσπρη στολή των φυλακισμένων, ενώ εξαιτίας της δημοσιότητας που έχει πάρει η υπόθεσή της και του γεγονότος πως είναι αλλοδαπή, θα παραμείνει τις πρώτες ημέρες σε μια ιδιότυπη απομόνωση, προτού μεταφερθεί σε κανονικό κελί με τις υπόλοιπες κρατούμενες.

Η οικογένειά της τώρα, με την βοήθεια και της βρετανικής κυβέρνησης, επιχειρεί να πείσει τους Αιγύπτιους να την μεταφέρουν πίσω στο Κάιρο, στις γυναικείες φυλακές της πόλης, όπου κρατείται ακόμα μία Βρετανίδα. Εν τω μεταξύ, ένας άλλος βρετανός πολίτης που πέρασε σχεδόν δύο μήνες στις φυλακές της Αιγύπτου το 2012, μίλησε στην εφημερίδα The Sun, μην αφήνοντας καμία ελπίδα για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Ο Άλισντερ Χίκσον κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε αντικυβερνητικά επεισόδια και έχασε τον κόσμο κάτω από τα πόδια του, επί 54 ημέρες. «Τις νύχτες ακούγαμε κάποιον να σπαράζει για βοήθεια και ποτέ δεν ερχόταν κανείς. Δεν υπήρχε γιατρός, ήξερες ότι αν αρρωστήσεις, η κατάσταση θα είναι αφόρητη. Μας φέρονταν χειρότερα κι από ζώα... Μας χτυπούσαν και παγώναμε από το κρύο. Ήταν ένα πάρα πολύ τρομακτικό και απόκοσμο μέρος», λέει.


«Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για αυτό που ζεις, δεν είναι καθόλου "όπως στις ταινίες". Δεν έχει ούτε άσκηση, ούτε έξοδο στην αυλή, ούτε αγώνες ποδοσφαίρου. Είσαι κλειδωμένος σε ένα κελί και στο κελί αυτό ζουν 70-80 άνθρωποι», συνεχίζει. Όσον αφορά το χειρότερο περιστατικό που είδε ποτέ, εξομολογείται: «Στο κελί μαζί μας ήταν και ένας διανοητικά καθυστερημένος άντρας, που δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τους άλλους κρατούμενους. Τον χτύπησαν άγρια τα πρωτοπαλίκαρα του αρχηγού γιατί τον ενοχλούσε. Ήταν σοκαριστικό και κανείς δεν τολμούσε να πει τίποτα. Ξεσπάσματα τέτοιας βίας συνέβαιναν συχνά».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs