Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Με Πούτιν και Πάπα μίλησε από την Αθήνα ο Ερντογάν


Το θέμα της Ιερουσαλήμ ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας, ακόμα και κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ...
στην Ελλάδα




Με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Ρώσο πρόεδρο συνομίλησε ο Ταγίπ Ερντογάν από την Αθήνα, στο ενδιάμεσο των επαφών του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρ. Παυλόπουλο.

Το θέμα της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραήλ από τις ΗΠΑ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας, η οποία θα προεδρεύσει στην έκτακτη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) το επόμενο Σαββατοκύριακο για το θέμα.

Στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ποντίφικα, συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε απόπειρα να αλλάξει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποφευχθεί. «Δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η Ιερουσαλήμ είναι ιερή στους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πάπας Φραγκίσκος επισήμαναν ότι οποιαδήποτε απόπειρα να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει στην πόλη θα πρέπει να αποφευχθεί» ανέφεραν οι πηγές.

Στη συνομιλία με τον Πούτιν, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι η απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria, τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ερντογάν εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ στο θέμα της Ιερουσαλήμ.

Το πρακτορείο Ifax, επικαλούμενο το Κρεμλίνο, μετέδωσε ότι οι δύο ηγέτες σημείωσαν πως δεν μπορεί να επιτραπεί να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένου και του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs