Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Πώς φτάσαμε στον σημερινό μύθο του Αγίου Βασίλη; Ο Άγιος Νικόλαος που έγινε ο «άγιος με τα κόκκινα»


Ο Άγιος Βασίλης με την σημερινή του μορφή δεν ήταν πάντα έτσι όπως τον φανταζόταν ο κόσμος. Για την ακρίβεια ...
ο μύθος του είχε πολλές αλλαγές και παρεμβάσεις για να φτάσει στην εικόνα του συμπαθέστατου Αγίου με την κόκκινη στολή και τα άσπρα γένια.




Η ιστορία ξεκινά από τον Άγιο Νικόλαο. Ο Άγιος Νικόλαος ήταν επίσκοπος στην πόλη Μύρα της Μικράς Ασίας. Οι γονείς του πέθαναν όταν ήταν νέος και του άφησαν μια μεγάλη περιουσία. Ο Άγιος Νικόλαος είχε την φήμη ότι βοηθούσε τους φτωχούς και όλοι τον σέβονταν επειδή ήταν ένας ευγενικός και ενάρετος άνθρωπος.


Μια ιστορία γι’ αυτόν αποκαλύπτει από που προέρχεται η ιστορία της καμινάδας και της κάλτσας που κρέμεται στο τζάκι. Ένα φτωχός πατέρας είχε τρεις κόρες αλλά δεν μπορούσε να τις παντρέψει, αφού δεν είχαν προίκα. Μια μέρα, ένας σάκος με χρυσάφι έπεσε από την καμινάδα και προσγειώθηκε μέσα σε μια κάλτσα που κρεμόταν στο τζάκι για να στεγνώσει. Η πρώτη κόρη παντρεύτηκε.

Το ίδιο έκανε και για την δεύτερη κόρη. Ο πατέρας θέλησε να δει ποιος είναι αυτός που ρίχνει τον χρυσό από την καμινάδα. Παραφύλαγε λοιπόν σχεδόν κάθε βράδυ, μέχρι που είδε τον Νικόλαο να πετάει ακόμα ένα σακί. Εκείνος τον παρακάλεσε να μην μαθευτεί, αφού δεν το έκανε για να πάρει δημοσιότητα. Αλλά τελικά το νέο μαθεύτηκε, κι όποιοι έπαιρναν ξαφνικά δώρα από εκεί και πέρα, έλεγαν πως τους τα έστειλε ο Άγιος Νικόλαος.


Κάποια στιγμή ανακηρύχθηκε και επίσημα Άγιος. Εκτός από Άγιος των παιδιών είναι και προστάτης των ναυτικών. Τον 16ο αιώνα μετά το σχίσμα στην Δυτική Εκκλησία, η ιστορία του σταμάτησε δεν ήταν το ίδιο δημοφιλής. Ο προτεσταντισμός απαγόρευε την ανακήρυξη αγίων, όμως ο Άγιος Νικόλαος εξαιρέθηκε. Οι ιστορίες του είχαν διαδοθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και έγινε προστάτης του Ολλανδικού ναυτικού, με το όνομα «Σίντερ Κλάας». Σας θυμίζει τίποτα; Από αυτό προέκυψε το σημερινό όνομα που έχει στις αγγλόφωνες χώρες, το Santa Claus. Οι Ολλανδοί, ως οι πρώτοι άποικοι του νέου κόσμου, πήραν τις ιστορίες μαζί τους και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το «Klaas» άλλωστε προέρχεται από την προφορά του ονόματός του «Nicholas». Ο Santa Claus λοιπόν φορούσε αρχικά πράσινα, όμως η Coca – Cola, που τον έκανε διάσημο σε όλον τον κόσμο, τον παρουσίασε με τα χρώματά της. Και έτσι φτάσαμε στην σημερινή μορφή του.


Στην Ελλάδα, ο Άγιος Νικόλαος λατρεύεται αλλά το όνομά του δεν ταυτίζεται με τον «Άγιο με τα κόκκινα». Ωστόσο, και ο Μέγας Βασίλειος από την Καππαδοκία, ο οποίος ανακηρύχθηκε και αυτός Άγιος, έκανε φιλανθρωπίες και βοηθούσε όσο περισσότερο μπορούσε τους φτωχούς και τους αδύναμους. Η υιοθέτηση του ονόματός του ως του Αγίου που φέρνει τα δώρα, είναι λόγω ημερολογίου. Πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 378 και η κηδεία του έγινε την 1η Ιανουαρίου του 379, θεωρήθηκε πως είναι ευλογία και καλή τύχη για την νέα χρονιά. Έτσι έγινε ο Άγιος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε το όνομά του για να περιγράψουμε τον Άγιο που μας φέρνει τα δώρα. Που πλέον παντού, φοράει κόκκινα και έχει άσπρα γένια...

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs