Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Γερμανία: Η αλληλεγγύη αποτελεί δομικό στοιχείο της Ε.Ε.


«Η αλληλεγγύη αποτελεί κεντρικό δομικό στοιχείο της ΕΕ», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της ...
γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της συζήτησης για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής.




Παράλληλα τόνισε ότι το Βερολίνο δεν συμφωνεί με την άποψη του προέδρου του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ για την υποχρεωτική ποσόστωση στην ανακατανομή των αιτούντων άσυλο.

«Η αλληλεγγύη αποτελεί κεντρικό δομικό στοιχείο της Ε.Ε. Η Γερμανία δείχνει καθημερινά έμπρακτη αλληλεγγύη στο θέμα του προσφυγικού. Για μας, ένας εσωτερικός μηχανισμός ο οποίος ελαφρύνει με αλληλεγγύη τις χώρες οι οποίες υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες, αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της μεταρρύθμισης που βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση. Τρεις προεδρίες έχουν διαπραγματευτεί γι' αυτό και η εσθονική προεδρία παρουσίασε πρόσφατα τροποποιημένες προτάσεις, σχετικά με το πώς σε ακραίες καταστάσεις θα μπορούσαν να ανακουφιστούν ιδιαίτερα επιβαρυμένες χώρες. Υπάρχουν εδώ διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές μορφές αλληλεγγύης», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος και χαρακτήρισε τον όρο «ανακατανομή», ως επιβαρυμένη λέξη, διευκρινίζοντας πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορεί κανείς να κρίνει τι επιβαρύνει κάθε φορά την Ε.Ε. ανάλογα με την γεωγραφική του θέση.

«Τώρα το προσφυγικό κύμα καταγράφεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, αλλά είναι πιθανό στο μέλλον να αφορά και άλλες χώρες και τότε θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Θεωρούμε ότι είναι μια συνολική ευρωπαϊκή ευθύνη και πρέπει να συμμετέχουν όλες οι χώρες», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφωνεί με τον κ. Τουσκ ότι η υποχρεωτική ποσόστωση έχει χάσει τον στόχο της και ότι οι μελλοντικές αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να λαμβάνονται με ομοφωνία, απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs