Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Αυτή είναι η Συνθήκη της Λωζάνης που αμφισβητεί ο Ερντογάν - Τι προβλέπει


Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ουσιαστικά η συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπεγράφη στις 24 Ιουλίου του 1923 ....
από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) 





και που συμμετείχαν επίσης στην Συνθήκη των Σεβρών (Βρετανική Αυτοκρατορία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρουμανία και το Σερβο-Κροατο-Σλοβενικό κράτος). Την νέα συνθήκη υπέγραψε επίσης και η ΕΣΣΔ η οποία δεν συμμετείχε σε εκείνη των Σεβρών.


Στο Άρθρον 15 της συνθήκης αναφέρεται:

«Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπάλαιας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου (όρα χάρτην υπ’ αρ. 2)».

Το άρθρο αυτό είναι εκείνο που επανειλημμένα έχει αφήσει να εννοηθεί πως θέλει να επαναδιαπραγματευτεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Πριν από έναν χρόνο περίπου σε μία από τις ομιλίες του είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Η 15η Ιουλίου (ημέρα διεξαγωγής του πρόσφατου πραξικοπήματος) είναι η επέτειος του δεύτερου πολέμου για την Ανεξαρτησία του Τουρκικού Έθνους. Και έτσι θα πρέπει να την θυμόμαστε. Μας (απείλησαν) με τη Συνθήκη του 1920 και μας έπεισαν να (αποδεχθούμε) τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν, παρουσιάζοντας τη Λωζάνη ως νίκη. (Αλλά) στη Λωζάνη παραχωρήσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι».

Η Ελλάδα δεν έχει εκφέρει καμία διάθεση αμφισβήτησης των συνόρων της Τουρκίας και είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, αφού μόνο να χάσει έχει, εάν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γιατί αυτό;

Τα διεθνή δικαστήρια και οι διεθνείς επιτροπές γενικότερα έχουν την τάση να προσπαθούν αν ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές, ανεξάρτητα του «δίκαιου» ή του «άδικου» ενός αιτήματος. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που η Τουρκία διεκδικήσει εδάφη τότε δεδομένα δεν θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα της, όμως κάποια από αυτά θα ικανοποιηθούν. Δεν πρόκειται, με απλά λόγια, να ακούσει «όχι» σε όλα.

Η Ελλάδα λοιπόν μόνο χαμένη θα μπορούσε να βγει από μία τέτοια διαπραγμάτευση, παρότι συγκριτικά με την συνθήκη των Σεβρών, η συνθήκη της Λωζάνης «ζημίωνε» την χώρα μας. Θεωρείται αδύνατο όμως αυτή τη στιγμή, εάν υπάρξουν διαπραγματεύσεις, να συζητηθεί για παράδειγμα, η Κωνσταντινούπολη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs