Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Εν αναμονή της αντίδρασης από τη Ντόρα


Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει μέσω συνέντευξης στην...
Καθημερινή της Κυριακής ότι δεν θα συμπεριλάβει μέλη της οικογένειάς του σε πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα, 




αν κερδίσει τις εκλογές, προκάλεσε πολλές συζητήσεις, τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ, όσο και ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό.

Διότι, είναι σαφές πως, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η απόφαση αφορά κατά βάση την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία οδηγείται de facto σε έναν ρόλο backbencher, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες. Θα βρίσκεται δηλαδή στα πίσω έδρανα και όχι στη μαρκίζα μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΝΔ. 

Η αλήθεια είναι πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενέχει πολιτικό ρίσκο, για μια σειρά από λόγους. Αρχικά, η ΝΔ δεν διαθέτει πλειάδα στελεχών με την εμπειρία, τις παραστάσεις και τις προσλαμβάνουσες της κ. Μπακογιάννη. Εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχθηκε και ο ίδιος λέγοντας ότι είναι «σκληρό και άδικο για την Ντόρα που έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητές της». Επιπλέον, μένει να φανεί, αν το μήνυμα εναντίον της οικογενειοκρατίας που εκπέμπεται μέσω της απόφασης του προέδρου της ΝΔ θα έχει θετικό αντίκτυπο και θα δημιουργήσει αντίστοιχη δυναμική. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, πάντως, υπογραμμίζουν ότι όλες οι αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη για τα πρόσωπα της επόμενης μέρας θα εμφορούνται κατά βάση από την ανάγκη αξιοκρατίας. Την ίδια ώρα, πάντως, σε αυτό το πλαίσιο, είναι ένα ερώτημα τι έκτασης και έντασης θα είναι η εσωκομματική συζήτηση που ήδη έχει ξεκινήσει με αφορμή την απόφαση του προέδρου της ΝΔ. 

Είναι σαφές, πάντως, πως υπήρξαν τόσο υποστηρικτές της απόφασης του κ. Μητσοτάκη, όσο και διαφωνούντες. Το βασικό επιχείρημα των μεν ήταν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να «θυσιάσει» ακόμα και ένα εξαιρετικά ικανό στέλεχος, προκειμένου να μην δώσει λαβή να γίνεται συζήτηση για ευνοιοκρατία σε κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεπώς, με αυτό το σκεπτικό, ο πρόεδρος της ΝΔ λαμβάνει μια απόφαση που είναι «αναγκαία, ακόμα και με πολιτικό κόστος», όπως το έθετε συνεργάτης του. Από την άλλη, είναι πολλοί που διαφωνούν με την ουσία της απόφασης, λέγοντας ότι η κ. Μπακογιάννη είναι μια αυθύπαρκτη πολιτική προσωπικότητα, εκλεγμένη επί μακρόν, και με μεγάλη διαδρομή στα κοινά. Συνεπώς, το να εξαιρείται ένα στέλεχος με τη διαδρομή της κ. Μπακογιάννη, επειδή είναι αδερφή του προέδρου της ΝΔ, δεν είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Ακόμα, σκέκονται και στο timing της απόφασης του κ. Μητσοτάκη, εννοώντας πως βρισκόμαστε περίπου δύο εβδομάδες πριν το συνέδριο θέσεων της ΝΔ (16-17 Δεκεμβρίου), ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση άμυνας για την υπόθεση Καμμένου και τους πλειστηριασμούς.

Από εκεί και πέρα, όμως, το ενδιαφέρον έγκεται στο πώς θα διαχειριστεί το πολιτικό της μέλλον η κ. Μπακογιάννη, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν από την ώρα της δημοσίευσης της συνέντευξης. Η ίδια η κ. Μπακογιάννη είχε προ ημερών πει σε συνέντευξή της (Βήμα της Κυριακής) ότι δεν την ενδιαφέρει να προσθέσε άλλον έναν τίτλο στο βιογραφικό της, αλλά είναι σαφές πως η ανακοίνωση του ότι αυτό θα συμβεί έχει άλλη βαρύτητα. Από εκεί και πέραν, η απόφαση της κ. Μπακογιάννη να είναι εκ νέου υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθηνών έχει ληφθεί εδώ και καιρό και δεν αλλάζει. Μάλιστα, η κ. Μπακογιάννη το τελευταίο διάστημα, μετά και την ανάρρωση από την περιπέτεια υγείας που την ταλαιπωρούσε τους προηγούμενους μήνες, είχε αποφασίσει να κλιμακώσει τις εμφανίσεις της σε κομματικές οργανώσεις, μιας και είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής στη γαλάζια βάση. Το πώς η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη επηρεάζει τον σχεδιασμό του επιτελείου της πρώην υπουργού, είναι ανοιχτό. Παράλληλα, με δεδομένο ότι κυκλοφόρησαν σενάρια ότι η κ. Μπακογιάννη μπορεί να μην γίνει υπουργός ή Πρόεδρος της Βουλής, αλλά Επίτροπος της χώρας στην Ε.Ε., πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν ότι, αφενός το θέμα δεν έχει τεθεί μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Μπακογιάννη, αφετέρου η απόφαση του κ. Μητσοτάκη αφορά όλες τις κορυφαίες «πολιτικές θέσεις». 

Πέραν, φυσικά, του πολιτικού μέλλοντος της κ. Μπακογιάννη, μένει και ένα ακόμα ανοιχτό ζήτημα και αυτό θα φανεί άμεσα: η αντίδρασή της. Πηγές από το περιβάλλον της λένε πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εν γνώσει της. Αυτό, βεβαιώς, δεν σημαίνει πως την ικανοποιεί κιόλας. Παρ’ όλα αυτά, αρχής γενομένης από σήμερα, η έμπειρη πολιτικός θα σταθμίσει τα δεδομένα ως προς το πώς θα απαντήσει και είναι εύλογο πως στο γαλάζιο οικοσύστημα περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την κίνησή της στη σκακιέρα. 
Πηγή: reader.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs