Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Οξφόρδη: Αυτό το οστό ίσως ανήκει στον αληθινό Αγιο Βασίλη [εικόνες] Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τελικά ένα αρχαίο οστό που βρήκαν, ανήκει στον Αγιο Νικόλαο.


Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με τη βοήθεια άνθρακα κατάφεραν να χρονολογήσουν το οστό που ...
λέγεται ότι ανήκει στον Αγιο Νικόλαο και διαπίστωσαν ότι όντως χρονολογείται τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ο Αγιος Νικόλαος πέθανε το 343 μ.Χ.. 




«Αυτό το οστό δείχνει ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να ανήκε στον Αγιο Νικόλαο», είπε ο καθηγητής Τομ Χίχαμ της Οξφόρδης. Το οστό το οποίο μπήκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων είχε περιέλθει στην κατοχή ενός ιερέα από το Ιλινόις. 


«Τα αποτελέσματα μας ενθαρρύνουν να επιστρέψουμε στο Μπάρι και στη Βενετία για να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι όντως ανήκουν στον Αγιο Νικόλαο συγκρίνοντάς τα με τα λείψανα. Μπορούμε να το κάνουμε χρησιμοποιώντας αρχαία παλαιογονιδιωματική ή DNA. Είναι συναρπαστικό να πιστεύουμε ότι αυτά τα κειμήλια που χρονολογούνται από μια τόσο αρχαία εποχή θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι γνήσια», είπε ένας άλλος καθηγητής ο Δρ Τζρτζ Καζάν. 

Να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες ανακαλύφθηκε ένα τάφος κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Αττάλεια της Τουρκίας, μια περιοχή γνωστή ως τόπο γέννησης του Αγιου Βασίλη. 

Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι στην κρύπτη του ναού βρίσκονται τα οστά του, αν και η λάρνακα (η λειψανοθήκη) δεν έχει ανοιχτεί ακόμα.

Οι κάτοικοι όμως του Μπάρι της Ιταλίας έχουν διαφορετική άποψη επί του θέματος. Εδώ και 930 χρόνια, η πόλη αυτή της Απουλίας υπερηφανεύεται ότι τα οστά του φυλάσσονται στην Μητρόπολή της. Στις 9 Μαΐου του 1087, Ιταλοί ναυτικοί ή έμποροι τα έφεραν από τα Μύρα στο Μπάρι και φυλάσσονται μέχρι σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. 


Οι ναυτικοί άνοιξαν τον τάφο του Αγίου με ένα σφυρί και μετέφεραν τη σορό του στο πλοίο τους για να τη σώσουν από τους επελαύνοντες μουσουλμάνους κατακτητές της Μ. Ασία. 

Γνωστός για τις δωρεές του και τη βοήθειά του προς τους φτωχούς, ο Άγιος του 4ου αιώνα δημιούργησε το μύθο του Άι Βασίλη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs