Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός - Υπερψήφισε και πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων


Δίχως διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο και μάλιστα με την ψήφο της προερχόμενης εκ της Ένωσης Κεντρώων..., ανεξάρτητης πλέον Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου ψηφίστηκε από τη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018, με ψήφους 153 υπέρ και 144 κατά. 

Η πενθήμερη συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία.

Οι πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας διήρκησαν 54 ώρες και μίλησαν 219 βουλευτές, οι οκτώ πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και 34 μέλη της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι «τροϊκανότερος των τροϊκανών», αναφέροντας: «Ο λαός εμάς επέλεξε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Γιατί άραγε συνέβη αυτό; Ξεγελάστηκε όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης; Εσείς που περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το success story του Σαμαρά, πως το εξηγείτε. Αφού τα είχατε κάνει τόσο καλά, κι εμείς κατεστρέψαμε τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015, γιατί επέλεξε πάλι εμάς ο λαός;»

Είχε προηγηθεί η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «αποτύχατε και ως αντιμνημονιακοί και ως διαχειριστές του μνημονίου». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με τη ΧΑ και τον Κουβέλη, για να εφαρμόσατε τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές.Κοροϊδέψατε δυο φορές. Εκλεγήκατε μια φορά ως αντιμνημονιακοί και μια ως μνημονιακοί. Το κόστος της πρώτης αποτυχίας σας ήταν 100 δισ. ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας σας θα το πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός προσπαθεί να διορθώσει λάθη του παρελθόντος. «Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, να φέρει σταθερότητα, να βγούμε από τα μνημόνια, να βάλει τη βάση του κοινωνικού κράτους και να βελτιωθούν οι δείκτες της οικονομίας». Για το τραπεζικό σύστημα τόνισε ότι «οι τράπεζες έχουν 22 δισ. «καβάντζα» για να αντιμετωπίσουν τα crash test και τα κόκκινα δάνεια».


Αναλυτικότερα από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα επέλθουν οι εξής αλλαγές:

-Περαιτέρω αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ μέσω της οποίας δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα στερηθούν ακόμη και 1.400 ευρώ τον χρόνο.

-Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και στα υπόλοιπα 32 νησιά του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει πως προϊόντα και υπηρεσίες θα επιβαρυνθούν με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

-Η κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών, η οποία θα φορτώσει τους φορολογούμενους με προβλήματα υγείας, με πρόσθετους φόρους 121 εκατ. ευρώ.

-Η νέα αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Από 1/1/2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών του επαγγελματία ή της επιχείρησης, προσαυξημένων με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017.

-Αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με τη δαπάνη να περικόπτεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Έτσι, σε δύο εβδομάδες από σήμερα κάποιοι θα χάσουν εντελώς το επίδομα, ενώ δεν αποκλείεται και η μείωση του επιδόματος ανά λίτρο.

-Η κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου 1,5% θα αποτυπωθεί ως περαιτέρω μείωση των καθαρών αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους από την 1/1/2018.

-Θα ενεργοποιηθεί και το νέο πακέτο μέτρων στον τουρισμό. Περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του τέλους διανυκτερεύσεων αλλά και το νέο καθεστώς φορολόγησης στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις τύπου Airbnb.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs