Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Θέμα τουρκικής μειονότητας στην Θράκη έθεσε ο Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο


Διπλωματικό «ροντέο» στο Προεδρικό μεταξύ Παυλόπουλου και Ερντογάν, ο οποίος έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στην Θράκη. ...




Σε διπλωματικό ροντέο εξελίχθηκε η υποδοχή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, μιας και από την εισαγωγή του, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε με σαφή τρόπο στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν περί της ανάγκης αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Την ίδια ώρα, σε ζωντανή μετάδοση, ο Τούρκος Πρόεδρος δεχόταν σημειώματα από συνεργάτες του, ενώ μιλούσε ο κ. Παυλόπουλος, και, όταν έλαβε τον λόγο, ανέβασε εξαιρετικά τους τόνους για όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ έθεσε και θέμα τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη που θα επισκεφθεί αύριο.

Ήταν, μάλιστα, τέτοια η οξύτητα των μηνυμάτων του κ. Ερντογάν, ώστε ο κ. Παυλόπουλος αναγκάστηκε να ανταπαντήσει, τονίζοντας βέβαια πως δεν είναι εκτελεστικός Πρόεδρος, με αποτέλεσμα το τελετουργικό να ολοκληρωθεί με νέα ανταπάντηση του κ. Ερντογάν, καθ’ υπέρβαση του πρωτοκόλλου.

«Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο γυρίζω πίσω, μιας και μιλάμε για ιστορική επίσκεψη, την εποχή που έγινε μια άλλη ιστορική επίσκεψη ήταν η επίσκεψη που οργανώθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Ατατούρκ. Σας θυμίζω ότι έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η φιλίας μας και δεν είναι άλλο από την Συνθήκη της Λωζάνης. Είναι η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας και πρέπει να τη στη στηρίζει. Για εμάς ως Έλληνες καθορίζει μεταξύ άλλων τα σύνορα της Ελλάδας και τη Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Ισχύει ως έχει, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που πρέπει να καλύψει και τονίζει ότι ανάμεσα στα άλλα δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες ούτε για ρυθμίσεις σε θέματα μειονοτήτων. Στην Ελλάδα υπάρχει θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα και τα δικαιώματά της είναι απολύτως σεβαστά», υπογράμμισε ενδεικτικά ο κ. Παυλόπουλος.

«Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη συνθήκη της Λωζάνης αλλά εμείς πρέπει να κάνουμε τώρα τα βήματα που είναι άμεσα. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στο διάστημα αυτό. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα και το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι προτεραιότητα για μας», τόνισε με τη σειρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ, επικαλούμενος νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και όχι απλά μουσουλμανική, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Κάπου εκεί τα πράγματα ξέφυγαν από το πρωτόκολλο, μιας και ήταν επιβεβλημένο να απαντήσει στις δηλώσεις Ερντογάν ο κ. Παυλόπουλος, καίτοι μη εκτελεστικός Πρόεδρος. «Πρέπει να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με ειρηνική λύση. Οι συνθήκες δεν χρειάζονται επικαιροποίηση. Οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που επιτρέπουν την προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν, νομίζω ότι θα είχαμε αποφύγει παρεξηγήσεις», ανέφερε ο ΠτΔ. Τότε, ο κ. Ερντογάν πήρε την «πάσα», λέγοντας πως έθεσε τα ζητήματα, επειδή προηγήθηκε ο κ. Παυλόπουλος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα τα συζητούσε με τον κ. Τσίπρα.

Κάπως έτσι, η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν αποκτά κομβική σημασία, μιας και θα πρέπει ο πρωθυπουργός με τη σειρά του να δώσει σαφείς απαντήσεις στις οξείες αναφορές του Τούρκου Προέδρου, ενώ γεννάται και ένα σαφές ζητημα για το ύφος του Τούρκου Προέδρου κατά την αυριανή του επίσκεψη στη Θράκη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs