Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Φόβοι κι ελπίδες της Αθήνας για την επίσκεψη του Ερντογάν


Η Αθήνα μετρά αντίστροφα για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Πέμπτη...
, την πρώτη Τούρκου Προέδρου, έπειτα από 65 χρόνια, με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη επίσκεψή του στη Θράκη.




Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στη χώρα μας στις 11 το πρωί της Πέμπτης και θα τον υποδεχθεί ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Η σκέψη για υποδοχή από τον Πάνο Καμμένο – ακόμη κι αν υπήρξε ποτέ – κάηκε, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας που χαρακτήρισε την Τουρκία «δεύτερο Ιράν» και τις εκτιμήσεις περί «μεγαλοϊδεατισμού» της γειτονικής χώρας αναφορικά με την περιοχή.

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη προβληματίζει την Αθήνα – αν και διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις των δυο πλευρών δείχνουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα κρατήσει χαμηλούς τόνους, τόσο στις επίσημες δηλώσεις του, όσο και στις επιλογές των επισκέψεών του. Μάλιστα για λόγους ασφαλείας άλλαξε το αρχικό πλάνο για το τζαμί που πρόκειται να επισκεφτεί ο Τούρκος Πρόεδρος προκειμένου να προσευχηθεί την Παρασκευή. Παραμένει άγνωστο το εάν ο Τούρκος ηγέτης θα απευθύνει χαιρετισμό στο πλήθος μετά την προσευχή της Παρασκευής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ζήτησε από την Άγκυρα, να μην υπάρξει δημόσια ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν προς τους μειονοτικούς που θα τον υποδεχτούν στην Κομοτηνή. Τον Τούρκο Πρόεδρο θα συνοδεύουν ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. Στη Θράκη υπάρχουν φόβοι για μεγαλειώδη υποδοχή από φανατικούς που θα ήθελαν μια φιέστα με τον Τούρκο Πρόεδρο. Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας μπορεί βέβαια να αποδειχτούν σωτήρια, αφού οι ανάγκες προφύλαξης του κ. Ερντογάν θα είναι τέτοιες που δεν θα επιτρέψουν την εύκολη διείσδυσή του μέσα στο πλήθος. Παρόλα αυτά, τον Τούρκο Πρόεδρο θα συνοδεύουν εκατοντάδες τούρκοι δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία που θα πραγματοποιήσουν δεκάδες ζωντανές συνδέσεις στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του σε Αθήνα και Θράκη. 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου ανακοινώθηκε χθες και περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Ερντογάν θα επισκεφτεί την Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και το βράδυ της Πέμπτης θα δειπνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία. Την επόμενη μέρα θα συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ξεναγηθεί στο μουσείο της Ακρόπολης και θα αναχωρήσει για τη Θράκη.
Πηγή: reader.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs