Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Νέες τουρκικές προκλήσεις – Τσαβούσογλου: Χάγη ή... πόλεμος με την Ελλάδα


Κλιμακούμενη βαίνει η τουρκική προκλητικότητα, μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. ...



Τούρκοι αξιωματούχοι ανοίγουν θέματα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης και νησιών του Αιγαίου!

Αυτή τη φορά, σε συζήτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ξέσπασε καυγάς μεταξύ του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και βουλευτών του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κομματος (ΡΛΚ) και στο επίκεντρο ήρθαν οι σχέσεις με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ-1 στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη. Ο Τούρκος υπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεργαστεί για την εύρεση μίας λύσης στο θέμα των νησιών του Αιγαίου αντί να επιτίθεται απλώς την κυβέρνηση.

«Να μην ασκούμε πατριδοκαπηλία σε ένα τέτοιο ζήτημα. Έπειτα από την κρίση των Ιμίων το 1996, δεν έγινε καμία αλλαγή όσον αφορά το νομικό στάτους των νησιών. Όλα έγιναν πριν. Άρα, επί του θέματος αυτού υπαίτιος δεν είναι το AKP» είπε.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε: «Ο δικός σας ο αντιπρόεδρος ήταν εκείνος που είπε ότι αυτά (τα νησιά) καταλήφθηκαν κατά την περίοδο του Ατατούρκ. Δεν το είπα εγώ. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν: Ή να τα βρούμε λύση μέσω της διπλωματίας, ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά.

Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί στους διαδρόμους και που θα χρησιμοποιηθεί για να φέρει κάποιον σε δύσκολη θέση. Δημιουργήσαμε μία ομάδα που αποτελείται και από στρατιωτικούς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συζητάμε το πρόβλημα και ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε. Είναι πιο ωφέλιμο να μειώσουμε την ένταση ή να την αυξήσουμε; Αυτά είναι εθνικά θέματα και εμείς μπορούμε αντίστοιχα να γίνουμε πατριδοκάπηλοι. Είναι εύκολο να σας κατηγορήσω. Σας δείχνω τα έγγραφα, τα δίνω και σε άλλους και βλέπουμε ποιανού η υπογραφή υπάρχει σε αυτά. Όμως αυτό δεν είναι σωστό».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs