Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Έτοιμος για συμβιβασμούς στο θέμα της ονομασίας δηλώνει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ


Την ετοιμότητα της χώρας του να προχωρήσει σε συμβιβασμούς στο θέμα της ονομασίας, ενόψει και της επανέναρξης των...
σχετικών συνομιλιών, 




εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων, σε μία ακόμη ένδειξη των έντονων διεργασιών (που επιταχύνονται και από γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς), ώστε να κλείσουν ανοιχτά μέτωπα και να προωθηθεί η ένταξη βαλκανικών χωρών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως και τα επιχειρηματικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στη συνέντευξή του στην τηλεόραση «Τέλμα» των Σκοπίων ανέφερε: «Πιστεύω ότι θα βρεθεί μια λύση για το όνομα που θα διαφυλάσσει πλήρως την αξιοπρέπειά μας. Μόνο μέσω αμοιβαίας προσπάθειας θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εξεύρεση λύσης».

«Η ιστορία ανήκει επίσης σε μας, πιθανόν ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας ανήκει επίσης στην Ελλάδα, μέρος της στη Βουλγαρία και σε πολλές άλλες χώρες. Αγωνίζομαι για την ευημερία των πολιτών μου και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση. Οι πολίτες θα μας ανταμείψουν για το κουράγιο, επειδή πιστεύουμε στις προοπτικές και στο μέλλον, παρά να δειλιάσουμε και να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν. Η ώρα τέτοιου είδους πατριωτισμού με τη διατήρηση των δικών μας ιστοριών και παρόμοιων θεμάτων πέρασε. Όλος ο κόσμος προχωράει μπροστά με μεγάλη ταχύτητα, εξασφαλίζοντας προοπτική και μέλλον στους λαούς του», είπε ο Ζάεβ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε πως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κατά την οποία συναντήθηκε ο Μάθιου Νιμιτς με τους διαπραγματευτές, δεν υπάρχει πρόταση. Ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος, τόσο λόγω της προετοιμασίας από πλευράς της κυβέρνησής του, από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός όσο από αυτό που αισθάνεται «σαν προθυμία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και από τις συναντήσεις με τον Ν. Κοτζιά αλλά και από τη συζήτηση που είχα με τον Αλ. Τσίπρα και τους κυβερνητικούς πολιτικούς γενικά στην Ελλάδα».

Το τελευταίο διάστημα, ο Ζάεφ εμφανίζει σπουδή για να κλείσει τα θέματα με την Αθήνα, γεγονός που εντάσσεται στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, με δηλωμένο στόχο να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Πηγή: Associated Press

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs