Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Το CrossFit και το κάπνισμα βλάπτουν σοβαρά την υγεία! Τι να προσέξετε για να μην έχετε τραυματισμούς


Το CrossFit είναι μία μέθοδος προπόνησης (και όχι αγώνισμα που θέλουν να το παρουσιάσουν) ...
που συνδιάζει κατά κύριο λόγο πολυαρθρικές ασκήσεις (άρση βαρών), ασκήσεις πλειομετρικές (άλματα) και ασκήσεις ενόργανης γυμναστικής.




Είναι μία μέθοδος που έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, αλλά σιγά σιγά έχει αρχίσει να ξεπερνιέται, είτε γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να το βαριέται και να ψάχνει για κάτι άλλο, είτε γιατί έχει τραυματίσει πολλούς που το έκαναν για άσκηση και έχουν πια σταματήσει.


Μερικά από τα αρνητικά στοιχεία του είναι τα παρακάτω:

-Οι ασκήσεις που χρησιμοποιεί είναι πολύ δύσκολες από θέμα τεχνικής και ένας ασκούμενος για να τις κάνει πρέπει να έχει υψηλό επίπεδο δύναμης, μεγάλη προπονητική εμπειρία και κινητική επιδεξιότητα. Οι ασκήσεις αυτές δεν μαθαίνονται σε 10-15’ που χρησιμοποιεί το CrossFit στην αρχή της προπόνησης για εκμάθηση, δεν είναι για τον οποιοδήποτε, το μήνυμα ότι το CrossFit είναι για όλες τις ηλικίες είναι ένα μεγάλο ψέμα.

-Οι πολυαρθρικές ασκήσεις και τα άλματα δεν είναι ασκήσεις αντοχής, ούτε «δουλεύονται» με 20 και 30 επαναλήψεις που κάνει το CrossFit ή με την πίεση χρόνου (σε 1’ πόσες επαναλήψεις). Είναι ασκήσεις ισχύος, γίνονται με μέγιστη ταχύτητα και απαιτούν υψηλή τεχνική και όταν ένα από τα δύο παύει να υπάρχει ο αθλητής πρέπει να σταματάει την εκτέλεση της άσκησης.

Η μέθοδος CrossFit χρησιμοποιεί και κάποιες ασκήσεις που η χρησιμότητά τους είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Οι κοιλιακοί με ενωμένα πέλματα (και μαξιλαράκι κάτω απ’την ράχη) με ανέβασμα μέχρι την καθιστή θέση εκτός από μή λειτουργική άσκηση επιβαρύνει πάρα πολύ την μέση.

Τα άλματα πάνω σε box (ένας απ’τους καλύτερους γυμναστές στην Αμερική είχε γράψει ένα άρθρο με τίτλο ‘’stop the box jump stupidity”…Just Youtube “box jumps” if you want to see foolishness in action) γίνεται συνήθως με λάθος τεχνική και οι περισσότεροι δεν έχουν την ικανότητα για μια τέτοια άσκηση, το ανέβασμα μπάρας πάνω απ’το κεφάλι (έχει αναλογιστεί κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει κυφωτική στάση -«επιβαρυμένο» αυχένα και τι επιβαρύνσεις παίρνει ο αυχένας σηκώνοντας μπάρα με τα δυο χέρια πάνω απτο κεφάλι;

H άσκηση swing (αιώρηση) με kettlebell από άσκηση ισχίων την έχουν μετατρέψει σε άσκηση για ώμους (βάζοντας τους ασκούμενους να σηκώνουν το kettlebell πάνω απ’το κεφάλι), μια άσκηση που κάνει ένα συνδιασμό των έλξεων σε μονόζυγο και αιωρήσεις που δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά τι είναι αυτό, θυμίζει ψάρι να «σπαρταράει» έξω απ’την θάλασσσα και ίσως και άλλες…

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν το CrossFit μη κατάλληλο για τους περισσότερους ανθρώπους. Δημιουργεί τραυματισμούς σε βάθος χρόνου, προβλήματα στην μέση, στα γόνατα, αυχένα και στους ώμους. Γι’αυτό και πάρα πολλοί που το ξεκίνησαν τα πρώτα χρόνια που ήρθε στην Ελλάδα τώρα το έχουν σταματήσει λόγο τραυματισμών ή το έχουν βαρεθεί όπως ότι γίνεται λόγο μόδας… Σίγουρα έχει γίνει η «ευτυχία» των φυσικοθεραπευτών και των ορθοπεδικών γιατί είναι ένας λόγος που έχει αυξηθεί το πελατολόγιό τους κατακόρυφα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs