Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Γρεβενά: Η πόλη των μανιταριών, των χωριών και των δασών (pics)


Οι περισσότεροι από τους χειμερινούς προορισμούς μας κάνουν να ταξιδεύουμε σε διάφορες γωνιές της Μακεδονίας, ενός ...
κομματιού της Ελλάδας που κρύβει ομορφιές και μέρη που μένουν αλησμόνητα στο μυαλό. 




να από αυτά και τα Γρεβενά, η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, που δεσπόζει πίσω από την Πίνδο και που θεωρείται ένα από τα κομβικά σημεία ή αλλιώς «περάσματα» της Βόρειας Ελλάδας. 

Δύο κεντρικές πλατείες, η πλατεία Αιμιλιανού με τα κανόνια και η πλατεία του Ρολογιού, ενωμένες με έναν πεζόδρομο, σας περιμένουν για ξενάγηση. Τριγύρω, όλη η κίνηση με τα καφέ, τα εστιατόρια, τα εμπορικά, να ικανοποιούν κάθε επισκέπτη. 

Ένας από τους πιο ορεινούς νομούς της χώρας ,όμως, φιλοξενεί κι ένα τεράστιο κομμάτι του «Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» με βουνά, όπως η θρυλική Πίνδος, και κοιλάδες σαν την προστατευόμενη Βάλια Κάλντα με τα απέραντα δάση βελανιδιάς, ποτάμια και παραπόταμους, λίμνες και μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς. 

Ανάμεσα στα γεφύρια και τα πυκνά δάση, τα βλαχοχώρια του νομού κρατούν την παράδοση ζωντανή με τη Σαμαρίνα, το πιο ονομαστό βλαχοχώρι της Πίνδου, να κατέχει την πρωτιά του ψηλότερα χτισμένου οικισμού της Ελλάδας που κατοικείται μόνιμα. Επισκεφθείτε, επίσης, τη Βασιλίτσα, όπου το χιονοδρομικό της κέντρο την έχει κάνει ιδιαίτερα ξακουστή. 

Σήμα κατατεθέν των Γρεβενών είναι και τα μανιτάρια! Η περιοχή, από τον Νοέμβριο του 2007, ανακηρύχθηκε κι επίσημη η «Πόλη των Μανιταριών», ενώ μπορεί να βρει κανείς εστιατόρια που σερβίρουν πιάτα αποκλειστικά και μόνο με μανιτάρια, καθώς και μαγαζιά που τα πωλούν σε κάθε μορφή, από αποξηραμένα και σε διάφορα σκευάσματα, όπως σάλτσες, ζυμαρικά, ακόμα και λικέρ και γλυκά του κουταλιού. Μαζί με τα παραπάνω, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ντόπια κρέατα που όμοιά της… δεν θα έχετε ξαναφάει.








Πηγή: 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs