Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την έξοδο από το μνημόνιο: Εκδίδει 7ετές ομόλογο και δημιουργεί απόθεμα ασφαλείας


Σε δανεισμό από τις αγορές προχωράει τις επόμενες δύο εβδομάδες η Ελλάδα με ένα επταετές ομόλογο, όπως ...
δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters για να αντλήσει το ποσό των 3 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να εξέλθει «καθαρά» από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.




Ένας μήνας-ορόσημο που από αυτό το γεγονός θα εξαρτηθεί το μέλλον της κυβέρνησης και οι μετέπειτα εκλογικοί σχεδιασμοί της.

Η Ελλάδα ελπίζει να δημιουργήσει ένα απόθεμα μέχρι και 19 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά από την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης, τον Αύγουστο του 2018.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως "δεν υπάρχει τελική απόφαση για τη συγκεκριμένη ημέρα της έκδοσης ακόμη".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εκδόσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Συνεπώς η χώρα θα βγει για δανεισμό άλλες δύο φορές

Το απόθεμα θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση ώστε να διαβεβαιωθούν οι αγορές πως η Αθήνα θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις λήξεις ομολόγων για ενάμιση έτος μετά από τη λήξη του προγράμματος, χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Στην διάρκεια του ενάμισυ έτους η κυβέρνηση θεωρεί ότι λόγω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της σταθερότητας που θα παρουσιάζει αλλά και την άυξηση των εσόδων από τον τουρισμό κάθε έτος, θα είναι σε θέση να πείσει τις αγορές ότι είναι ασφαλές να συνεχιστεί ο δανεισμός της χώρας.

Αυτό θα σημάνει την οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας που επιτέλους θα μπορεί να παράγει δικό της δίκαιο και όχι να ψηφίζει αυτά που θα της επιβάλλουν οι ξένοι.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη και τα νέα μεγάλα έργα της επόμενης δεκαετίας που θα φέρουν δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων όπως, το Ελληνικό, η γραμμή 4 του Μετρό και οι επεκτάσεις προς Ίλιο-Ζεφύρι και Γλυφάδα, οι επεκτάσεις Μετρό στη Θεσσαλονίκη, ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο στο Καστέλλι στην Κρήτη, η ολοκλήρωση του Κεντρικού Αυτοκινητόδρομου και των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού, αλλά και η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού όπως και η κατασκευή των επεκτάσεων της Αττικής Οδού και η υποθαλλάσια οδός στην Σαλαμίνα.

Πρόκειται για έργα που θα προσφέρουν ανάπτυξη όταν ολοκληρωθούν και θα συμπληρώσουν επιτέλους τις υποδομές της χώρας και κατά την διάρκεια της κατασκευής τους θα εισρεύσουν στην εγχώρια αγορά πολλά χρήματα.

Αυτή η χρονιά είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση. Έχει πολλά «στοιχήματα» να παίξει και αυτό του Σκοπιανού μπορεί να της κοστίσει τα πάντα. Ένα στοίχημα που της επέβαλαν να παίξει ξένοι παράγοντες και αυτή κακώς επέλεξε να παίξει.

Στα χαρτιά στο οικονομικό πεδίο όλα έδειχναν αισιόδοξα μετά από πολλά χρόνια, το Σκοπιανό όμως μπορεί να είναι η «ταφόπλακα» της κυβέρνησης και κυρίως των όποιων μελλοντικών χειρισμών. 

Να το έχουν υπόψιν διότι όπως και να το δεις το να παραδίδεις μέρος της ιστορίας και των κληρονομικών σου δικαιωμάτων σε ένα ανύπαρκτο κράτος το οποίο βοηθάς εν τέλει εσύ ο ίδιος να αποκτήσει εθνική συνείδηση, είναι κάτι που δεν ξεχνιέται ποτέ και οι συνέπειες σε ακολουθούν δια παντός.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs