Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Κουνουπίδι γιαχνί


Κουνουπίδι γιαχνί, κοκκινιστό με πατατούλες στη κατσαρόλα. Μια εύκολη συνταγή, με απλά και ταπεινά υλικά...
που μπορείτε να την εμπλουτίσετε και με άλλα υλικά, 




όπως καρότα, αρακά, φασολάκια ή και πιπεριές πράσινες ή ελιές για περισσότερη γεύση ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Όπως και αν το φτιάξετε θα απολαύσετε ένα νόστιμο πιάτο, τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο, ή να το σερβίρετε μαζί με ένα ρυζάκι πιλάφι για ένα χορταστικό τέλειο γεύμα για όλη την οικογένεια. 

Υλικά συνταγής

1 κουνουπίδι, 1200 γρ. περίπου

1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (προαιρετικά)

1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα με το χυμό τους, ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι (να μην είναι εντελώς πολτοποιημένα)

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

1 μικρό φύλλο δάφνης 

1 ξυλάκι κανέλας

2 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

ελιές καλαμών, ή καρότα, ή αρακά, προαιρετικά [*]

1/2 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα

ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε το κουνουπίδι, το κόβετε σε μπουκετάκια και τα κοτσάνια του σε λεπτές φέτες και το αφήνετε πρώτα σε σουρωτήρι και μετά σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει. Στη συνέχεια, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κουνουπίδι ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάκια, για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ επιπλέον. Ρίχνετε προαιρετικά το σκόρδο, ανακατεύετε για 1/2 λ, προσθέτετε το ζωμό λαχανικών, τα ντοματάκια, 1-2 πρέζες ζάχαρη, τη δάφνη, τη κανέλα, ανακατεύετε και αφήνετε το φαγητό να πάρει βράση. Στη συνέχεια προσθέτετε τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε το φαγητό σας για 40 λ περίπου ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα και μαλακώσουν οι πατάτες. Τέλος ρίχνετε το μαϊντανό (κρατάτε 2 κ.σ. για γαρνίρισμα) ανακατεύετε απαλά και αποσύρετε τη κατσαρόλα από το φωτιά. Το σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό πασπαλισμένο με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκέτο ή με ρύζι πιλάφι και το συνοδεύετε με ελιές ή τυρί φέτα και φρέσκο ζεστό ψωμί. 


[*] Σημείωση: Αν θέλετε να ξεφύγετε από το κλασικό γιαχνί μπορείτε να το εμπλουτίσετε τη γεύση του με:


Μπαχαρικά όπως το κάρυ. 1 κοφτή κ.σ. θα του δώσει μια εξωτική ιδιαίτερη γεύση, ή αντί για ψιλοκομμένα ντοματάκια να βάλετε 2 γεμάτες κ.σ. πελτέ τον οποίο θα σοτάρετε μαζί με το σκόρδο για 1-2 λ, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι ο πελτές να αρχίσει να «πιάνει» ελαφρώς στην κατσαρόλα για να βγάλει το άρωμά του ή

Με έξτρα υλικά όπως ελιές Καλαμών, τις οποίες, αν δεν σας αρέσει η έντονη “αψάδα” τους, μπορείτε να τη μετριάσετε ζεματίζοντάς τες για 3 λ σε κοχλαστό νερό. Τις στραγγίζετε βγάζετε τα κουκούτσια και τις προσθέτετε προς το τέλος βρασίματος στο φαγητό ή

Με 1 φλ. τσαγιού αρακά προβρασμένο ή 2 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες ή 2 μέτριες πράσινες πιπεριές κομμένες σε μέτριες φέτες.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs