Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Ποιες είναι οι σλάβικες ονομασίες που συζητά ο Κοτζιάς με τον Νίμιτς


Οι σλάβικες ονομασίες για την ΠΓΔΜ που έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου καθώς και η πρωτοβουλία της ...
Αθήνας να συντάξει σύμφωνο στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν χρόνια με τη γειτονική χώρα, 




θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Ο νέος γύρος των επαφών Νίμιτς με την ελληνική πλευρά, ξεκίνησε νωρίτερα με τη συνάντηση που είχε ο ειδικός διαμεσολαβητής με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

Στη συνάντηση Κοτζιά – Νίμιτς , η ελληνική πλευρά αναμένεται να πει ότι απορρίπτει τα περί ενδιάμεσης συμφωνίας και θα υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η πρόταση Νίμιτς για σταδιακή χρήση του ενιαίου ονόματος της γειτονικής χώρας έως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κοτζιάς, θα προτείνει – σύμφωνα με πληροφορίες – το όνομα που θα επιλεγεί να είναι στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστο.

Σε συνέντευξη, εξάλλου, που παραχώρησε στην ΕΡΤ τη Δευτέρα, ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο και θα αφορά σημεία-προτάσεις που έχει βάλει ο Μ.Νίμιτς.

Αναφορικά με το σύμφωνο, είπε ότι οι δυο κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συνταγματικές επιταγές για την επικύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας. Οποιαδήποτε αλλαγή αν δεν συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, θα υπόκειται σε αναθεώρηση από μια επόμενη κυβέρνηση, εξήγησε.

«Αν υπάρξει ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία, τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει συμφέρον να βρεθεί λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ.


Τα 4 ονόματα στα σλαβικά που έχουν πέσει στο «τραπέζι»

Τα ονόματα που φέρεται να έχει προτείνει ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα


• Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

• Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

• Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

• Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs