Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Η Τουρκία έτοιμη για πόλεμο με τη Συρία στο Αφρίν


Θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Αφρίν της Συρίας...
, διαβεβαίωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ. 
Απηύθυνε προειδοποίηση προς τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ότι αν παρέμβουν,θα συμβάλουν στη διαίρεση της χώρας.

Μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, ο Μποζντάγ επισήμανε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Μανμπίτζ της Συρίας δεν θα χρειαστεί να γίνει και ότι αντιθέτως οι διαφορές για την πόλη θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου με τις ΗΠΑ.


Τσαβούσογλου: Τίποτα δεν σταματά τους Τούρκους

Προειδοποιήσεις στη Δαμασκό απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως αν συριακές ένοπλες δυνάμεις σπεύδουν στο Αφρίν για να το εκκαθαρίσουν από τους Κούρδους, τότε θα έχουν πρόβλημα. «Αν το καθεστώς μπαίνει εκεί για να εκκαθαρίσει την περιοχή από το PKK και την PYD, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Όμως αν έρχεται για να υπερασπιστεί τις YPG τότε κανένας και τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες. Αυτό ισχύει για το Αφρίν, για τη Μανμπίτζ και για τις ανατολικές περιοχές του Ευφράτη», πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Αμάν της Ιορδανίας.

Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την ανακοίνωση, μέσω της κρατικής τηλεόρασης της Συρίας, ότι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να μπουν στην επαρχία του Αφρίν για να σταματήσουν τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο Sana «οι λαϊκές δυνάμεις θα φτάσουν στο Αφρίν εντός των επόμενων ωρών για να στηρίξουν τους κατοίκους απέναντι στην επίθεση του τουρκικού καθεστώτος». Το πρακτορείο δεν έδωσε διευκρινίσεις για τη σύνθεση αυτών των «λαϊκών δυνάμεων», ούτε ανέφερε κάποια ανάπτυξη του τακτικού συριακού στρατού.

Η Δαμασκός έχει καταγγείλει την «επιθετικότητα» της Τουρκίας στο Αφρίν αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε δηλώσει απερίφραστα ότι σκοπεύει να παρέμβει. Την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής των YPG Σιπάν Χάμο είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις των οποίων ηγείται δεν έχουν «κανένα πρόβλημα» αν επέμβει ο συριακός στρατός «για να υπερασπιστεί το Αφρίν και τα σύνορα απέναντι στην τουρκική κατοχή».

Google+ Followers