Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Κίεβο: Ενοπλοι πήραν σηκωτό από εστιατόριο τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας [βίντεο]


Ενοπλοι άνδρες άρπαξαν από εστιατόριο του Κιέβο τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας,...
μία εβδομάδα μετά την απόφαση δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημά του να μην εκδοθεί στην πατρίδα του, όπου κινδυνεύει με φυλάκιση. 




Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του Μιχαΐλ Σαακασβίλι στο Facebook, μία ομάδα ανδρών με στολές παραλλαγής παίρνουν σηκωτό τον σφοδρό επικριτή της ουκρανικής κυβέρνησης από εστιατόριο στο κέντρο του Κιέβου.


«Τον απήγαγαν άνδρες με στολές παραλλαγής από εστιατόριο κοντά στα γραφεία του κόμματός μας. Τον έβαλαν σε ένα λευκό βαν και έφυγαν», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Σαακασβίλι, Τετιάνα Μπαργκανόφσκαγια. «Δεν έδειξαν κανένα έγγραφο», συμπλήρωσε. 

Υπάλληλοι του εστιατορίου δήλωσαν ότι οι άνδρες ήταν μέλη της ουκρανικής συνοριοφυλακής, αλλά η υπηρεσία αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στον Guardian. Τόσο το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, όσο και η υπηρεσία ασφάλειας αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό.


Τον προηγούμενο μήνα, δικαστήριο στην Τιφλίδα καταδίκασε τον Σαακασβίλι σε τρία χρόνια φυλάκισης, ερήμην, για την κατηγορία ότι έδωσε παράνομα χάρη σε αστυνομικούς που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία. Ο πολιτικός, που ήταν πρόεδρος της Γεωργίας για εννέα χρόνια, έως και το 2013, αρνείται τις κατηγορίες.

Αυτά δεν είναι όμως τα μόνα προβλήματα που έχει με τον νόμο. Στο Κίεβο τον κατηγορούν για εμπλοκή σε ρωσική συνωμοσία για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, κάτι που επίσης αρνείται.

Υποστηρικτές του λένε ότι τον μετέφεραν προς το αεροδρόμιο του Κιέβου και ότι οι ουκρανικές αρχές μπορεί να σχεδιάζουν να τον βάλουν σε πτήση προς την Πολωνία ή την Ολλανδία. Ο ίδιος είχε δηλώσει πρόσφατα στον Guardian ότι η Ουκρανία ικετεύει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να τον δεχθούν.

Ο Σαακασβίλι πήγε στην Ουκρανία τον περασμένο Σεπτέμβριο- από την Πολωνία- παρότι του είχε αφαιρεθεί η ουκρανική υπηκοότητα.

Του είχε χορηγηθεί όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, τον προσκάλεσε να γίνει κυβερνήτης της Οδησσού, το 2015. Ομως, στην πορεία οι σχέσεις τους χάλασαν. Ο Σαακασβίλι παραιτήθηκε από τη θέση τον Νοέμβριο του 2016, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για διαφθορά υψηλόβαθμων αξιωματούχων και ξεκίνησε καμπάνια για να ρίξει τον Ποροσένκο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs