Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Άνοιξε η πόρτα για την είσοδο Αλβανίας και ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Με τις ευλογίες της Ελλάδας ανοίγουν οι «πύλες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πΓΔΜ και την Αλβανία. ...



Στα πλαίσια της ελληνικής «υποχρέωσης» όπως αυτή απορρέει από τη συμφωνία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, την ώρα που οι Σκοπιανοί αλλάζουν ονόματα σε αεροδρόμιο και κεντρική λεωφόρο, κατεβάζοντας παράλληλα αγάλματα που έχουν σχέση με τη Μακεδονία, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την υποψηφιότητα της πΓΔΜ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR).

Με επιστολή του προς τους αρμόδιους Επιτρόπους Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν και Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, γνωστοποίησε τη σχετική πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην εν λόγω Στρατηγική συμμετέχουν ήδη οι Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη. H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων οι οποίοι αφορούν τη «Γαλάζια Ανάπτυξη», την Συνδεσιμότητα (Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό.

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του στη γερμανική «Die Welt», o Επίτροπος για τη Διεύρυνση, τόνιζε πως «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη – μέλη σύντομα, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» τόσο για την Αλβανία όσο και την πΓΔΜ.

«Οι πολίτες αυτών των χωρών αξίζουν αυτήν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφήρμοσαν στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα. Η Αλβανία για παράδειγμα έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος» σημείωσε ο Γιοχάνες Χαν.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs