Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Καμμένος: Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο


Τους υπουργούς Άμυνας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ενημέρωσε ο Πάνος Καμμένος. ...



«Στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ είχα τη δυνατότητα να ενημερώσω τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά και τους υπουργούς Άμυνας των συμμαχικών χωρών για την τελευταία συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων, για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία ξεπερνά τα όρια του ανεκτού, μία συμπεριφορά που δεν είναι απλώς απέναντι σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είναι μία συμπεριφορά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Καμμένος και συνεχίζει:

«Για αυτό το λόγο ενημερώθηκε το στρατιωτικό συμβούλιο ότι η Τουρκία, πέραν της παραβιάσεως των εθνικών χωρικών υδάτων, προχωρά σε παραβίαση των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων και αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού εδάφους».

«Το γεγονός του εμβολισμού του πλοίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Λιμενικού Σώματος, έχει να κάνει ακόμα και με τον εμβολισμό ενός πλοίου της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ενός περιουσιακού στοιχείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Καμμένος και ανέφερε πως περιμένει τις «αντιδράσεις των συμμάχων»: «Είχα τη δυνατότητα να επιδείξω οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό. Αναμένω τις αντιδράσεις των συμμάχων».

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αφού παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε πως οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ θα αποφασίσουν για τα μέτρα που θα παρθούν προκειμένου να μην συνεχιστεί η ένταση. 

Στον αντίποδα, υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της Τουρκίας που «ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Μία από αυτές είναι και του συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, ο οποίος αφού αποκάλεσε «μύγα» την Ελλάδα και «γίγαντα» την Τουρκία, ανέφερε πως οι Αμερικάνοι σχεδιάζουν να βάλουν τη χώρα μας να επιτεθεί, γεγονός που αν συμβεί θα έχει «τρομερές συνέπειες».

Όσον αφορά το εσωτερικό, η επίσημη θέση της κυβέρνησης ήρθε δια στόματος του Δημήτρη Τζανακόπουλου που κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα επιλέγει τη διπλωματική οδό για την επίλυση του θέματος που προέκυψε με την Τουρκία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τονίζοντας παράλληλα πως το καθεστώς στο Αιγαίο είναι αδιαπραγμάτευτο. 

Στο εξωτερικό, μετά την καταδίκη του εκπροσώπου της Κομισιόν, τόσο η Γερμανία όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεμύνησαν πως είναι κατά της στάσης της Τουρκίας, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs