Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Και όμως, το μπέικον μπορεί να γίνει ακόμη γευστικότερο


Παραδοσιακά οι πωλήσεις του μπέικον «άναβαν» μαζί με τα καλοκαιρινά μπάρμπεκιου στις αυλές των σπιτιών και «έσβηναν» με...
τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Αυτό όμως άλλαξε. 




Παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg τον Ιούλιο του 2017 είχε αναφέρει 80% αύξηση των πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι παρότι οι τιμές του μπέικον είναι ήδη υψηλές, θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Ο λόγος ήταν ένας: η αυξανόμενη ζήτηση ανεξάρτητα από την εποχή του έτους. 

Περίπου το 80% των 500 μεγαλύτερων αλυσίδων εστιατορίων στις ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον ένα πιάτο με μπέικον στο μενού τους. Το αλλαντικό έχει γίνει τόσο διάσημο, που δημιουργήθηκε ειδική κατηγορία «κριτικών μπέικο» σε μεγάλη ιστοσελίδα για πρωινά. 

Ακόμη και το ψεύτικο μπέικον γίνεται διάσημο. Η Beyond meat, εταιρεία προϊόντων που μιμούνται το κρέας συμφερόντων Μπιλ Γκέιτς, παράγει ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες ψεύτικου μπέικον, τόσες που θεωρείται το χρυσό δισκοπότηρο της βιομηχανίας. 

Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούμε, είναι ότι είναι σχετικά απλό να κάνουμε στο σπίτι το δικό μας μπέικον. Το κενό ήρθε να καλύψει ένα νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από τον μεγαλύτερο όμιλο λιανικής ειδών μαγειρικής στις ΗΠΑ. Ο Williams-Sonoma εξέδωσε το Family Meals, Δημιουργώντας παράδοση στην κουζίνα, το οποίο έχει ως κεντρική θεματογραφία τη δημιουργία σπιτικών παρασκευών, αντί για αγορά προϊόντων τροφίμων με πολλά συντηρητικά και ιδιαίτερη επεξεργασίας. 

«Φτιάχνοντας το δικό σου μπέικον από πανσέτα, σου δίνει τον διατροφικό έλεγχο», σχολιάζει η Μαρία Σίνσκι, διευθύντρια κουζίνας εστιατορίου τη Νάπα της Καλιφόρνια και η Καλύτερη Σεφ της Χρονιάς σύμφωνα με το περιοδικό Food & Wine.

Η διαδικασία είναι απλή: Προσθέστε συγκεκριμένο μείγμα μπαχαρικών σε φιλέτο πανσέτας. Αφήστε το σε ξερό ή υγρό δωμάτιο. Τρεις μέρες αργότερα, θα έχετε έτοιμο μπέικον. Η συνταγή που περιγράφει στο βιβλίο απογειώνει το μπέικον, καθώς δεν είναι καπνιστό, κάτι που ως γνωστό του κλέβει τη γεύση και τα αρώματα από τα μπαχαρικά. 


Η συνταγή

Υλικά 

1.200 γρ. φιλέτο πανσέτας πάχους 2,5 εκατοστών 

1/2 κούπα αλάτι

1/4 κούπας καστανή ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα 

λίγο φρεσκοτρυμμένο πιπέρι


Εκτέλεση 

Ανακατέψτε το αλάτι, τη ζάχαρη και την πάπρικα. Βάλτε τα τρία τέταρτα από το μείγμα που θα προκύψει στην πλευρά του ψαχνού και στα πλάγια και κρατήστε το υπόλοιπο για να μαρινάρετε την πλευρά με το λίπος. Βάλτε το αλάτι στην πλευρά με το λίπος και ακολούθως προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα με τα μπαχαρικά. Βάλτε το κρέας σε σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς και πιέστε για να αφαιρέσετε όσο περισσότερο αέρα μπορείτε. Βάλτε το στο ψυγείο και κάθε μέρα το γυρίζεται όπως είναι με τη σακούλα την πάνω πλευρά κάτω. Μην αφαιρείτε τα υγρά που υπάρχουν στο σακουλάκι. 

Την τέταρτη μέρα αφαιρέστε το από το σακουλάκι, το ξεπλένεται με κρύο νερό και το στεγνώνεται καλά με πετσέτες κουζίνας. Αφήστε για δύο ώρες το πάνω σε μία σχάρα μέσα στο ψυγείο για να βγάλει τα ζουμιά του και είναι έτοιμο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs