Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Φυλακίστηκαν άδικα, αθωώθηκαν και τώρα στρέφονται κατά της αστυνομίας


Αγωγή κατά της αστυνομίας στο Σικάγο υπέβαλαν τέσσερις Αφροαμερικανοί, που φυλακίστηκαν άδικα για ...
σχεδόν δύο δεκαετίες, 




καταγγέλλοντας ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά των αστυνομικών που διεξήγαγαν την έρευνα οδήγησε στην εσφαλμένη καταδίκη τους για διπλή δολοφονία.

Οι Τσαρλς Τζόνσον, Λαρόντ Στάιλς, ΛαΣόν Ιζέλ και Τρόσον ΜακΚόι είχαν καταδικαστεί το 1995, όταν ήταν ακόμα έφηβοι, για τη ληστεία μετά φόνου σε εταιρεία που πουλούσε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Τελικά αθωώθηκαν το 2017.

Παρότι δεν υπήρχε κανένα απτό αποδεικτικό στοιχείο, που να τους συνδέει με το έγκλημα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πέρασαν ο καθένας τους σχεδόν είκοσι χρόνια στη φυλακή. Ο ένας εξέτισε όλη την ποινή του, πριν τελικά και οι τέσσερις αθωωθούν.

«Στα 16 μου, φυλακίστηκα για ένα έγκλημα που δεν είχα διαπράξει, κι αυτό ήταν φρικιαστικό» είπε ο Λαρόντ Στάιλς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην αγωγή που κατέθεσαν, οι πρώην φυλακισμένοι στρέφονται εναντίον των αστυνομικών και του εισαγγελέα που κατηύθυνε την έρευνα. Κατηγορούν τους ερευνητές ότι απέσπασαν ομολογίες από παιδιά, χωρίς να τους επιτρέψουν να έχουν βοήθεια δικηγόρου, ούτε να συμβουλευτούν ενήλικα μέλη των οικογενειών τους. Και ζητούν αποζημίωση.

«Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αναπληρώσει αυτό που έχασα» είπε από την πλευρά του ο Τσαρλς Τζόνσον. «Αλλά μπορεί να με βοηθήσει να συνεισφέρω στην κοινότητά μου».

Σύμφωνα με την αγωγή, η αστυνομική διεύθυνση του Σικάγου δεν επέβλεψε με τον τρόπο που θα όφειλε και δεν τιμώρησε τα στελέχη της που επέδειξαν ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Οι πράξεις αυτές δεν ήταν παρεκτροπές. Ήταν μια συμπεριφορά που ενθαρρυνόταν και υποστηριζόταν κρυφά από την αστυνομία για χρόνια» κατήγγειλε ένας από τους δικηγόρους του Τσαρλς Τζόνσον.

Ο νέος εισαγγελέας στο Σικάγο – την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ- έχει στραφεί στην εξέταση παλιών υποθέσεων, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπήρξαν κι άλλα κρούσματα παρατυπιών και ανάρμοστης συμπεριφοράς από αστυνομικούς.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs