Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Στην Γενεύη για κατάθεση ο έμπορος τέχνης που κατηγορείται για απάτη από τον Ν.Ριμπολόβλεφ (φωτό)


Η δικαστική διαμάχη του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ με τον Ελβετό έμπορο τέχνης ...
Ιβ Μπουβιέ συνεχίζεται καθώς ο δεύτερος κλήθηκε σε κατάθεση 




ενώπιον εισαγγελέων στη Γενεύη σχετικά με τις κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που συνδέονται με τις πωλήσεις έργων τέχνης, αξίας περισσότερων από $2 δισ. στον πρώτο. 

Ο Ιβ Μπουβιέ συνοδεύομενος από το δικηγόρο του εισήλθαν στα κτίρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Γενεύης το πρωί της Πέμπτη και εμφανίστηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα. 

Παράλληλα, οι ομοσπονδιακές φορολογικές αρχές στη Βέρνη της Ελβετίας ανακοίνωσαν τον περασμένο Αύγουστο ότι είχαν ξεκινήσει ειδική έρευνα λόγω «υποψίας σοβαρών φορολογικών παραβάσεων» στις υποχρεώσεις του Μπουβιέ. Η εφημερίδα Tribune της Γενεύης εκτίμησε ότι θα μπορούσε να οφείλει απλήρωτους φόρους εισοδήματος ύψους 165.000.000 ελβετικών φράγκων (€140.000.000) για τις περιόδους που ζούσε στη Σιγκαπούρη και για τα κέρδη από ορισμένες από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του. 

Οι δικαστικές αρχές της Ελβετίας κατάσχεσαν τον Νοέμβριο του 2017 ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Μπουβιέ στη Γενεύη, το οποίο κατείχε μέσω ελβετικής εταιρείας, ως εγγύηση ότι θα πληρώσει τους φόρους του εάν αποδειχθεί ένοχος.

Αυτό ώθησε το Δήμαρχο της Γενεύης, Ρεμί Παγκάνι να δηλώσει ότι εάν οι καταγγελίες εναντίον του Μπουβιέ, για φορολογικές καθυστερήσεις είναι αληθινές, τότε «κάθε τελευταίο σεντ θα πρέπει να καταβληθεί». 


Ριμπολόβλεφ vs Μπουβιέ

Να υπενθυμίσουμε πως ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό, ένοικος του Σκορπιού και μεγιστάνας της ποτάσας, βρίσκεται σε έναν δικαστικό αγώνα εναντίον του Ελβετού εμπόρου τέχνης Ιβ Μπουβιέ για εξαπάτηση, αφού ο καλά δικτυωμένος έμπορος φέρεται να χειραγωγούσε τις τιμές των έργων τέχνης κατά την πώλησή τους, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει υπέρογκα ποσά ως προμήθεια. 

Στις 25 Φεβρουαρίου 2015 ο Ίβ Μπουβιέ συνελήφθη από τις διωκτικές αρχές του Μονακό, ύστερα από μήνυση που είχε υποβάλλει ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και οδηγήθηκε στη φυλακή όπου λίγες ημέρες αργότερα αποφυλακίστηκε πληρώνοντας 10.000.000 ευρώ ως εγγύηση- η πληρωμή θα γινόταν σε τρεις δόσεις- ενώ οι έρευνες των δικαστών συνεχίζονται σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, όπου ο Ελβετός εκατομμυριούχος διατηρεί μεγάλες αποθήκες (freeports)στις οποίες φυλάσσονται έργα τέχνης, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, συνολικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Όλα ξεκίνησαν στο πρωτοχρονιάτικο πάρτυ του 2015, στο ξενοδοχείο Four Seasons της Νέας Υόρκης. Σε ένα από τα τραπέζια ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ τσούγκριζε το κρυστάλλινο ποτήρι του, που είχε ξεχειλίσει από σαμπάνια Chandon Dom Perignon Charles & Diana του1961, με εκείνα που κρατούσαν οι Σάντι Χέλερ και Στιβ Κόχεν. Ο πρώτος είναι γνωστός αμερικανός συλλέκτης έργων τέχνης, ενώ ο δεύτερος εκτός από συλλέκτης είναι και ιδρυτής του hedge fund S.A.C. Capital Advisors, L.P.

Κάποια στιγμή και ενώ οι τρεις άνδρες συζητούσαν για τέχνη, ένα αινιγματικό χαμόγελο ζωγραφίστηκε στα χείλη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Λίγα δευτερόλεπτα πριν ο Στιβ Κόχεν τον ρωτούσε για τον μυστηριώδη επενδυτή που είχε αγοράσει τον πίνακα του Αμεντέο Μοντιλιάνι (η γυμνή κοπέλα στο μπλε μαξιλάρι). Κατά τη συζήτηση ο Ριμπολόβλεφ αποκάλυψε στον Κόχεν πως εκείνος ήταν ο αγοραστής του έργου και πως είχε μεσολαβήσει γι’αυτό ο Ελβετός Ιβ Μπουβιέ, στον οποίο έδωσε 118 εκατομμύρια δολάρια!

Ακούγοντας το αστρονομικό ποσό ο Κόχεν ξέσπασε σε γέλια και είπε στο Ριμπολόβλεφ, πως ο Μπουβιέ τον είχε αγοράσει από εκείνον μόνο 96 εκατομμύρια δολάρια!

Ο Ρώσος κροίσος, που δεν έχει μάθει στη ζωή του να εξαπατείται κοκκίνισε ολόκληρος δείχνοντας το θυμό του. Την επόμενη ημέρα έδωσε εντολή στoυς δικηγόρους του να κινηθούν νομικά εναντίον του Ελβετού έμπορου τέχνης, με τον οποίο, όπως άλλωστε υποστηρίζει η πλευρά Ριμπολόβλεφ συνεργάζονταν τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Επιστρέφοντας στο Μονακό ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ διαπίστωσε πως ο πίνακας του Μοντιλιάνι δεν ήταν ο μοναδικός για τον οποίο είχε γίνει υπερτιμολόγηση από τον Μπουβιέ. Ο πίνακας Σαλβαντόρ Μούντι Σωτήρας του κόσμου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε αγοραστεί το Μαϊο του 2013 από τον Ρώσο μεγιστάνα προς 127.500.000 δολάρια, ενώ είχε πουληθεί 75.000.000 δολάρια.

Τα δυο έργα αυτά υπήρξαν στα δικόγραφα της μήνυσης που κατέθεσε ο Ριμπολόβλεφ εναντίον του Μπουβιέ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs