Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Γαύδος: Αυτό είναι το πλοίο που εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός στα Ίμια - Το πιο σύγχρονο σκάφος του Λιμενικού Σώματος


Χθες τα μεσάνυχτα στα Ίμια, τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη του, την πρύμνη του πλοίου ...
«Γαύδος» ανοιχτής θαλάσσης 90 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ακίνητο.




Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πλοίο του Λιμενικού προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός. Το πλωτό έχει μεταφερθεί στη Λέρο για επισκευή, ενώ διερευνώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πρόσκρουση.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο πλοίο, πρόκειται για τη ναυαρχίδα του Λιμενικού Σώματος που έχει πάρει το όνομα του από την ακριτική Γαύδο, νότια των Χανίων. Τα «βαφτίσια» του τα έκανε η δήμαρχος του νησιού, Ευαγγελία Καλλίνικου, τον Φεβρουάριο του 2016.


Νεότατο και υπερσύγχρονο ναυπηγήθηκε το 2015 και από το Δεκέμβριο του ίδιου έτους καλύπτει επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έδρα του είναι η Λέσβος.

Το κόστος του έφτασε περίπου τα 29 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους.

Ναυπηγήθηκε σε ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας, είναι σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο με 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες. Έχει μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, φέρει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, και επιπρόσθετα στην ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη του φέρει βοηθητικό ταχύπλοο 9μετρο φουσκωτό υψηλών επιδόσεων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs