Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Φόβοι για μπαράζ απολύσεων στις τηλεπικοινωνίες


Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί απεργιακές κινητοποιήσεις από εργαζόμενους που ζητούν να μην γίνουν απολύσεις και ...
να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση.




Φόβοι για νέο γύρο απολύσεων εργαζομένων επικρατούν στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω συρρίκνωσης της αγοράς, της δρομολογούμενης πώλησης της Forthnet καθώς και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Cyta από τη Vodafone.

Ήδη στους κόλπους της Cyta Hellas επικρατεί αναβρασμός καθώς εντείνονται οι φήμες που κάνουν λόγο για απόλυση περί των 600 εργαζομένων (σε σύνολο 750).

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί απεργιακές κινητοποιήσεις από εργαζόμενους που ζητούν να μην γίνουν απολύσεις και να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια της Vodafone είναι να ενσωματώσει την εξαγορασθείσα εταιρία και να μειώσει δραματικά το προσωπικό της κρατώντας ουσιαστικά περί τα 100 άτομα συν τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας.

Φόβοι επικρατούν ότι το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση της Forthnet, όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά της. Ήδη η όλη διαδικασία πώλησης της Forthnet έχει εισέλθει στο τελικό της στάδιο αφού τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες (περί τα μέσα Μαρτίου) θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στα επιτελεία των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της εισηγμένης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

Στην διαδικασία του οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence) παραμένουν τα fund Apollo Global Management, Providence για το οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι συνδέεται με τον όμιλο Antenna, Pillarstone, Odyssey Consulting Management και Golden Tree Asset Management, εκ των βασικών μετόχων της Wind.

Σήμερα στη Forthnet απασχολούνται 1.000 και πλέον εργαζόμενοι, αριθμός ο οποίος εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί δραματικά στην περίπτωση που ο τηλεπικοινωνιακός Όμιλος αλλάξει χέρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες από το 2008 και μέχρι το 2015 έχει αγγίξει το 35%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το 2008 σε ΟΤΕ και εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας απασχολούνταν 21.391 εργαζόμενοι, ενώ στο τέλος του 2014 μόλις 14.1001.

Τη μεγαλύτερη μείωση, 42,5%, είχε ο αριθμός των εργαζομένων στον ΟΤΕ που από 12.056 στο τέλος του 2008 το 2014 έφθασαν στους 6.924.

Αντίστοιχα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ο αριθμός των εργαζομένων από το 2008 μέχρι το 2014 μειώθηκε κατά 35% (6.844 έναντι 4.449), ενώ αντίθετα ο αριθμός των εργαζομένων στις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκε κατά 9,5% (2.728 έναντι 2.491).

Από πλευράς τζίρου, από το 2007 μέχρι σήμερα, οι εταιρείες κινητής κατέγραψαν μείωση εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τα έσοδα του κλάδου από τα 3,2 δισ. εκατ. ευρώ το 2007 συρρικνώθηκαν στα 1,4 δισ. ευρώ το 2015.

Τα έσοδα έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση, τη μείωση των τιμών, τις ρυθμιστικές αλλαγές στα τέλη τερματισμού και την υπερφορολόγηση των υπηρεσιών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs