Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Στη χώρα‑φάντασμα της Ευρώπης που κανείς δεν αναγνωρίζει - Εκεί που η Σοβιετική Ένωση ακόμα ζει


Μπορεί η Σοβιετική Ένωση να κατέρρευσε το 1990, ωστόσο ένα μικρό τμήμα της επιβιώνει ακόμα. ...




Η Υπερδνειστερία ή και Τρανσνίστρια, είναι μια ουσιαστικά αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας στην Ανατολική Ευρώπη. Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι εκ των πραγμάτων ανεξάρτητο από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του και υποβοηθούμενο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, καθώς και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις Μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας. Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης». Η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη.


Ο πληθυσμός της είναι περίπου 530.000, με τους Ρώσους και Ουκρανούς κατοίκους να αποτελούν το 59% του πληθυσμού και το 32% από Μολδαβούς και Ρουμάνους. Στην πρωτεύουσα του κρατιδίου το Τιρασπόλ έχει πληθυσμό 203.000 και τα 2/3 είναι Ρώσοι και Ουκρανοί.


Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ανεξαρτησία και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006 οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία (με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει). Δεν φαίνεται ότι η Ρωσία θα αποδεχτεί την ένωση με την Υπερδνειστερία στο άμεσο μέλλον.


Την σημαία της χώρας κοσμεί ένα σφυροδρέπανο, ενώ όλοι οι δρόμοι έχουν ονομασίες μεγάλων κομμουνιστών, όπως τον Λένιν, τον Μαρξ την Ρόζα Λούξεμπουργκ και σοβιετικών ηρώων όπως ο Γκαγκάριν. 


Τα σφυροδρέπανα κοσμούν όχι μόνο τη σημαία αλλά και τις πόλεις και μόνο στον κεντρικό δρόμο της πόλης υπάρχουν τουλάχιστον δυο αγάλματα του Lenin, όλη η αρχιτεκτονική επίσης είναι βασισμένη στον σοσιαλιστικό ρεαλισμό και γενικά τα πάντα έχουν μείνει στην εποχή που η σοβιετική ένωση μεσουρανούσε.


Εχει νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, στρατό, σύνταγμα, σημαία, έμβλημα και εθνικό ύμνο. Επίσης, έχει το δικό της νόμισμα- το ρούβλι Υπερδνειστερίας- και οι κάτοικοί της έχουν ξεχωριστά διαβατήρια, παρότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. 










Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs