Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό με την υπόθεση Novartis - Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί


Αναταραχή και κλίμα έντασης φέρνει στο πολιτικό σκηνικό η διαβίβαση στη Βουλή δικογραφίας ...
για την υπόθεση της Novartis καθώς οι εισαγγελείς διαφθοράς σκόνταψαν 




σε ενδεχόμενες ευθύνες για δύο πρώην πρωθυπουργούς και για οκτώ πρώην υπουργούς.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί εντόπισαν ενδείξεις για δωροδοκία και απιστία για δέκα πολιτικά πρόσωπα. Ανάμεσα στα πρόσωπα βρίσκονται οι πρώην Πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος οι υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζελος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμά, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης.


Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι 


Σαμαράς: Οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ανάρτηση στο twitter ανέφερε τα εξής: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη». 


Πικραμμένος: Δεν έχω καμία σχέση με το σκάνδαλο της Novartis

Σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis ο πρώην υπερησιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος δήλωσε: 

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαίου -Ιούνιου 2012», δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.


Στουρνάρας: Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying έχουν τα όρια τους

Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος απάντησε και αυτός σε σχετική δήλωσή του αναφέρει ότι δεν υπέγραψε ποτέ απόφαση που να συνδέεται με την φαρμακοβιομηχανία και αναφέρει ότι υφίσταται bullying αυτός και η οικογένειά του.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών.

Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».


Βενιζέλος: Σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού

Μέ ανάρτησή του στο Facebook ο Ευάγγελος Βενιζέλος έγραψε: 

Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού. 


Λυκουρέντζος: Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται

Σε δήλωσή του, ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει πως διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013, επισημαίνοντας πως όπως είναι γνωστό και προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105,9η Ιουλίου 2012,Τεύχος Β´), δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής. 

«Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. 

«Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου» επισημαίνει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.


Aβραμόπουλος: Ουδεμία σχέση έχω με το ζήτημα Novartis

«H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis», τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο ο κ. Αβραμόπουλος. Σημείωσε, δε, ότι «την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι « η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.


Λοβέρδος: Aθλιότητες-γελοιότητες της συμμορίας

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.


Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ως εξής:

Η ηθική εξαχρείωση και ο πολιτικός αμοραλισμός της παρούσας κυβέρνησης έσπασαν όλα τα ρεκόρ που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει. Αυτή την φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της γελοιότητας.

Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά, μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.


Σιαλμάς: Έχω καταθέσει για την υπόθεση. Για αυτό αναφέρομαι στο πόρισμα

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Mάριος Σαλμάς μιλώντας στο timelink αποκάλυψε ότι έχει ήδη καταθέσει στην Εισαγγελέα Ε.Ράικου τον Ιανουάριο του 2017,προσκομίζοντας όλα τα διαθέσιμα τότε στοιχεία για την υπόθεση Novartis,πυροδοτώντας μάλιστα την έρευνα και στην Ελλάδα.Μέχρι τότε κανείς δεν γνώριζε στη χώρα μας για αυτή την υπόθεση.

Η διερεύνηση των παράνομων μεθόδων της Novartis για να αυξάνει τις μεσοσταθμικές τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη και προφανώς τον τζίρο της,είχε ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ με τις μαρτυρίες δύο πρώην υπαλλήλων της φαρμακευτικής εταιρίας,σε συννενόηση με τον ίδιο,όπως υποστηρίζει.

«Έχω καταθέσει για την υπόθεση για αυτό αναφέρομαι στο πόρισμα. Είναι δυνατόν η δική μου κατάθεση να μην εμπεριέχεται στη δικογραφία; » δήλωσε στο timelink ο Μ.Σαλμάς και συμπλήρωσε: «Mε τον άστοχο επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης απο την Κυβέρνηση μόνο πολιτικό σούσουρο επιδιώκεται και δημιουργία εντυπώσεων».

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, μείωσα την φαρμακευτική δαπάνη κατά 1,5 δισ. ευρω.Με ένα μόνο δελτίο τιμών (της 24 /10/2012) μείωσα τον τζίρο της συγκεκριμένης εταιρίας κατά 30 % στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης και η εναρμόνιση του με τη βάση τιμών του ευρωπαικού συστήματος Eyripid.Η μεγάλη μείωση των τιμών της Novartis σε αυτό το δελτίο είχε τεράστιες επιπτώσεις στις τιμές της εταιρίας σε 18 άλλες χώρες.»


Άδωνις Γεωργιάδης: Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Εδώ και πολλές μέρες υπάρχουν διαρροές και προαναγγελίες από τον Πολάκη και τον Καμμένο. Άνθρωποι οι οποίοι πιάστηκαν επ' αυτοφώρο να προσπαθούν να βάλουν ψεύτικα χαρτιά στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να με ενοχοποιήσουν, πιστεύετε ότι τους είναι πολύ δύσκολο να βρουν και δύο ψευδομάρτυρες».

«Ο κάθε υπουργός φαίνεται τι έκανε στα νούμερα. Αν πάρετε την τωρινή ΕΛΣΤΑΤ θα δείτε ότι πέτυχα επί υπουργίας μου την χαμηλότερη φαρμακευτική δαπάνη όλων των εποχών. Εάν στην εποχή μου, που η Novartis είχε ζημιές, ενώ σήμερα έχει κέρδη, κατάφερα να τους κόβω εκατοντάδες εκατομμύρια να τους γυρνάω από τα κέρδη στην ζημιές και να με πληρώνουν από πάνω δεν κάνω για υπουργός, κάνω για αυτοκράτορας. Ας αφήσουν τις τρίχες, εδώ είμαστε δεν έχω αμφιβολία ότι ο Τσίπρας θα κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει στην εξουσία, θα πετάξουν λάσπη, θα βρουν ψευδομάρτυρες, το έκαναν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στο Ερρίκος Ντυνάν», πρόσθεσε. 


Κουτρουμάνης: Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων

Την έκπληξή του για την εμπλοκή του στις κυβερνητικές διαρροές για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis εξέφρασε ο Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πει για μένα ήταν ότι έκανα τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί η δαπάνη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογραφήση ως υπουργός Εργασίας. Ήταν 5,6 δισ. η δαπάνη και όταν αποχώρησα ήταν κάτω από 3 δισ. το χρόνο» δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας εξέφρασε, επίσης, την οργή του «γιατί δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την τιμιότητά μου».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs