Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Οι πολλές selfies φανερώνουν «ψυχολογική διαταραχή» Μια έρευνα το επιβεβαίωσε


Μπορεί το να βγάζετε πολλές selfies να μην σας φαίνεται ότι είναι πρόβλημα, αλλά ...
σύμφωνα με τους επιστήμονες πλέον, η «σελφίτιδα» είναι υπαρκτό πρόβλημα και μάλιστα αποτελεί «σοβαρή ψυχολογική διαταραχή».
Οι Janarthanan Balakrishnan and Mark D. Griffiths, δυο ερευνητές που ζουν και εργάζονται στην Ινδία, έκαναν μια μελέτη έχοντας ως δείγμα φοιτητές πανεπιστημίων απ’ όλη την χώρα.

Εμπνεύστηκαν από την ψεύτικη μελέτη του 1995 η οποία μιλούσε τότε για εθισμό στο ίντερνετ. Εκείνη η μελέτη, προέτρεψε τους επιστήμονες να ερευνήσουν αν υπήρχε κάτι τέτοιο. Και ανακάλυψαν ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι υπαρκτός. Έτσι, τώρα οι δυο ερευνητές, πήραν την επίσης ψεύτικη ιστορία της «σελφίτιδας» και προσπάθησαν να αποδείξουν αν είναι υπαρκτή ή όχι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, αν και δεν υπάρχει μια οριστική κατάσταση κάτω από την οποία μπορούμε να πούμε ότι κάποιος υποφέρει από «σελφίτιδα», υπάρχει μια σταδιακή κλίμακα, την οποία οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιήσουν ώστε να καθορίσουν εάν κάποιος εμφανίζει ενδείξεις ιδεοληπτικής συμπεριφοράς.


Ανακάλυψαν λοιπόν έξι στοιχεία που οι συμπεριφοριστές ψυχολόγοι μπορούν να μελετήσουν:

• Κοινωνικός ανταγωνισμός (να θες να «αρέσεις» στα social media)
• Επιδίωξη προσοχής στα social media
• Αλλαγή διάθεσης με μια selfie (αισθάνεσαι καλύτερα βγάζοντας μια φωτογραφία)
• Αυτοπεποίθηση (αποκτάς αυτοπεποίθηση ανάλογα με το πως φαίνεσαι στην εικόνα)
• Φόβος για μη αποδοχή
• Δημιουργία (ψηφιακής) μνήμης ενός μέρους ή τόπου

Στην έρευνα συμμετείχαν 700 άτομα μεταξύ των ηλικιών 18 και 30, οι οποίοι έβγαζαν τουλάχιστον μια selfie την ημέρα. Μερικοί από αυτούς μπορεί να έφταναν και τις 8 την ημέρα. Τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα. 34% είχε εμμονή, το 40% πληρούσε τις προϋποθέσεις ώστε να πάσχει από την «σελφίτιδα», ενώ το 25,5% κρίθηκαν ως χρόνιοι φωτογράφοι selfies.


Οι άντρες μάλιστα μάλλον έχουν μεγαλύτερη εμμονή από τις γυναίκες, αφού 57,5% έδειξαν εμμονική συμπεριφορά σε αντίθεση με το 42,5% των γυναικών. Η Ινδία είναι άλλωστε η χώρα με τους περισσότερους χρήστες Facebook στον κόσμο, οπότε η έρευνα δεν θα μπορούσε να γίνει σε πιο ιδανικό μέρος.

Μερικές ερωτήσεις που απηύθυναν στους φοιτητές ήταν «Αισθάνεσαι αθισμένος στις selfies;» ή «Τι σε προτρέπει να βγάλεις μια selfie;». Οι απαντήσεις ήταν ανησυχητικές. Π.χ. «Μερικές φορές κάνουμε διαγωνισμό με τους φίλους μου για το ποιος θα βγάλει τις περισσότερες selfie» ή «Θαυμάζω τον εαυτό μου και αντλώ αυτοπεποίθηση όταν βλέπω τον εαυτό μου σε selfies». Εσείς τι λέτε; Μπορεί κάποιος να εθιστεί στις selfies;

Google+ Followers