Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

Βασιλιάς Σαλμάν: Ο άνθρωπος που αλλάζει ένα μουσουλμανικό κράτος - Το «Όραμα 2030» και ο ρόλος του


Τελευταία ακούμε για τις πολλές και απανωτές αλλαγές που συμβαίνουν στην Σαουδική Αραβία. ...
Πράγματα που συμβαίνουν σε πολύ λίγα μουσουλμανικά κράτη, 

ξαφνικά αρχίζουν να επιτρέπονται στην χώρα της Σαουδική Αραβία, δηλαδή την χώρα που έχει στα εδάφη της το πιο ιερό μέρος για όλους τους μουσουλμάνους: την Μέκκα.

Οι γυναίκες πλέον μπορούν αν πάνε στο γήπεδο, μπορούν να οδηγούν και μπορούν να πηγαίνουν στον στρατό ως επαγγελματίες οπλίτες. Επίσης επιτρέπονται πια οι δημόσιες προβολές σε κινηματογράφους, που δεν υπήρχαν από το 1980, θα γίνονται συναυλίες στην χώρα και θα ανοίξουν οι υποδομές ώστε να επισκέπτονται την χώρα περισσότεροι τουρίστες.

«Τρελάθηκαν;», θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Μήπως όλα οφείλονται στο ανοιχτό μυαλό του βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud και του 33χρονου διαδόχου του και πρίγκιπα Mohammed bin Salman; Μήπως βαρέθηκαν να ελέγχουν απόλυτα μια ολόκληρη χώρα; Όχι, η αλήθεια δεν κρύβεται πίσω από την καλοσύνη ενός βασιλιά. Αν και από τους προκατόχους του είναι αρκετά καλύτερος. Το όραμα τους για αλλαγή είναι αυτό που κυνηγούν πραγματικά, πάντα προς το συμφέρον των ίδιων και της χώρας τους. 


O Salman bin Abdulaziz Al Saud

Όλα αυτά είναι μέρος του σχεδίου του διαδόχου του θρόνου που ονομάζεται «Όραμα 2030». Βάσει αυτού, οι τωρινοί ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση της οικονομίας της χώρας από το πετρέλαιο. Θέλουν λοιπόν να διαφοροποιήσουν και να επεκτείνουν τους τομείς απ’ όπου μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία, επενδύοντας στον τουρισμό, την ψυχαγωγία και στον δημόσιο τομέα.

Το πετρέλαιο αποτελεί το 30-40% του ΑΕΠ της πλούσιας χώρας. Όμως μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από αυτό, θα μειωθεί η παραγωγή ώστε να μην υπάρξει ποτέ έλλειψη. Συγχρόνως, οι υπόλοιποι τομείς, όπως πιστεύει ο διάδοχος Mohammed bin Salman, μπορούν να καλύψουν το κενό και να αυξήσουν τα έσοδα. Μέχρι το 2030, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα έχει ολοκληρωθεί και πραγματικά η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως θα είναι μια χώρα εντελώς διαφορετική απ’ ότι την ξέραμε μέχρι τώρα.


O Mohammed bin Salman

Τα κυριότερα παραδείγματα αλλαγής είναι η σύλληψη δεκάδων πριγκίπων το περασμένο φθινόπωρο (όλοι δισεκατομμυριούχοι) καθώς και η πρόσφατη καρατόμηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πάταξη της διαφθοράς γίνεται συγχρόνως με τις μεταρρυθμίσεις. Και ίσως γι’ αυτό οι συντηρητικοί κύκλοι της χώρας δεν έχουν αντιδράσει όσο αναμενόταν στις αλλαγές, ενώ οι νέοι είναι οι πιο μεγάλοι υποστηρικτές του προγράμματος. Κάτι καινούργιο ξημερώνει στην Σαουδική Αραβία. Ας ελπίσουμε να είναι για καλό…

Google+ Followers