Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

Οι δασμοί του Τραμπ πυροδοτούν νέες παραιτήσεις στο επιτελείο του – «Ρήγμα» στους Ρεπουμπλικανός


Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να υποβαθμίσει αναφορές σχετικά με την παραίτηση του ...
οικονομικού συμβούλου Γκάρι Κον, μεταδίδει το CNN.

Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, ο Κον σχεδιάζει να παραιτηθεί μετά από διαφωνίες που έχει σχετικά με τους χειρισμούς επιβολής δασμών εισαγωγής χάλυβα κι αλουμινίου στις ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για το ενδεχόμενο επιβολής των δασμών αυτών την προηγούμενη εβδομάδα, ένα άτομο από τον στενό κύκλο των συνεργατών του Κον, τον περιέγραψε ως πολύ εκνευρισμένο για τις κινήσεις αυτές. Η ίδια πηγή, υποστήριξε πως ο Κον ένιωσε ότι έχει χάσει την επιρροή που ασκούσε στον Τραμπ.

Ο Πίτερ Ναβάρο, διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου στον Λευκό Οίκο, δήλωσε στην εκπομπή “State of the Union” του CNN ότι ο Κον “είχε καλή διάθεση” κατά την συνάντηση που είχαν με την συμμετοχή και του προέδρου Τραμπ, την Πέμπτη. Ωστόσο, ο Ναβάρο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης του Κον: “Ο Γκάρι κι εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις. Ο πρόεδρος το λατρεύει αυτό. Ο ίδιος, θέλει ν’ ακούει τα επιχειρήματα όλων των πλευρών. Έτσι, ο Γκάρι είναι ένα σημαντικό μέλος της ομάδας. Έτσι, άπτεται στον ίδιο για το αν θα μείνει ή αν θ’ αποχωρήσει, αλλά μου αρέσει να δουλεύω μαζί του.”

Από την άλλη μεριά, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στην εκπομπή “This Week” του ABC News ότι σίγουρα “ο Κον δεν θ’ αποχωρήσει. Συμμετείχε ουσιαστικά στην διαδικασία μεταξύ των υπηρεσιών, για την λήψη της απόφασης αυτής. Ο πρόεδρος αρέσκεται στο ν’ ακούει όλες τις απόψεις. Έτσι, είναι βέβαιος ότι έχει εξετάσει το θέμα από όλες τις πλευρές. Είχαμε μια ζωηρή συζήτηση.”

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή των εξελίξεων, η παραμονή ή μη του Κον στην αμερικανική κυβένρηση εξαρτάται από την πορεία εφαρμογής των δασμών ή ενδεχόμενη καθυστέρησή τους.


Ωστόσο, ο ίδιος, προετοιμάζει την αποχώρησή του εδώ και καιρό.

Η δυσαρέσκεια του Κον έρχεται στην επικαιρότητα σε μία δύσκολη περίοδο για τον Λευκό Οίκο, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα υποβαθμίστηκε η άδεια διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του προέδρου Τραμπ και υψηλόβαθμου συμβούλου. Η διευθύντρια επικοινωνίας, Χόουπ Χικς ανακοίνωσε την παραίτησή της, ενώ η κίνηση του Τραμπ για την επιβολή δασμών, προκάλεσε την κριτική των ξένων κυβερνήσεων.

Ο Κον είχε ασκήσει κριτική στους χειρισμούς του Τραμπ, το περασμένο καλοκαίρι στην υπόθεση της αιματηρής βίας στο Σάρλοτσβιλ της πολιτείας Βιρτζίνια. Ο ίδιος, είναι εξέχον μέλος της εβραϊκής κοινότητας και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Goldman Sachs.


«Ρήγμα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα»

Ο εμπορικός πόλεμος που απειλεί ν’ αρχίσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί πολιτικό ρήγμα στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σύμφωνα με το “Politico.”

Σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώνουν Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου, αλλά και στρατηγιστές του κόμματος, υπάρχει ενδεχόμενο υπονόμευσης των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να διατηρηθεί πολιτικός έλεγχος από το αναφερόμενο κόμμα, τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο και της Γερουσίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι σχεδιάζουν κατά τον προεκλογικό αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο (αρχές Νοεμβρίου) να επικεντρώσουν θετικά την προσπάθειά τους στην πολιτική αντιστάθμιση της χαμηλής δημοτικότητας του Τραμπ μέσω της οικονομίας. Έτσι, ενδιαφέρονται άμεσα προκειμένου να δώσουν έμφαση στην ενίσχυση του χρηματιστηρίου, στο χαμηλό ποσοστό ανεργίας, αλλά και στην φορολογική μεταρρύθμιση την οποία προώθησαν. Ωστόσο, η αναφορά που έκανε το Σάββατο ο Τραμπ για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, που ακολούθησε την εξαγγελία του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου στις ΗΠΑ, είναι ενδεχόμενο ν’ αδρανοποιήσει την παραπάνω προεκλογική στρατηγική, όπως φοβούνται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

“Στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει με την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, οι Αμερικανοί βιομήχανοι, οι επιχειρήσεις, αλλά και οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα, πληρώνοντας πιο ακριβά τον χάλυβα, αλλά και τα προϊόντα του”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Όριν Χατς πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας. Ο ίδιος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του φορολογικού κώδικα στις ΗΠΑ. “Μία τέτοια εξέλιξη θα υποβαθμίσει ουσιαστικά τα θετικά αποτελέσματα της φορολογικής μεταρρύθμισης”, για την οποία δώσαμε μία πραγματική πολιτική μάχη, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χατς.

“Υπάρχει ένα ρεαλιστικό απλό πλαίσιο για τις ενδιάμεσες εκλογές: Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να τρέξουν πολλά θέματα. Ωστόσο, η επιβολή δασμών έρχεται σε αντίθεση με το οικονομικό μήνυμά μας”, εξήγησε ο Ντάγκλας Χολτζ-Ίακιν, που είναι πρόεδρος της ομάδας δράσης (American Action Forum), ενώ έχει διατελέσει διευθυντής στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Google+ Followers