Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018

Θρίλερ με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στα σύνορα με την Τουρκία ‑ Όλο το χρονικό


Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της σύλληψης στελεχών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων...
, ενός υπαξιωματικού και ενός ΕΠΟΠ του Στρατού Ξηράς, 

από Τούρκους κατά διάρκεια στρατιωτικής περιπόλου την Πέμπτη στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Όσο περνούν οι ώρες τόσο μπαίνουν στη θέση τους κομμάτια του παζλ για όσα συνέβησαν τις τελευταίες 48 ώρες.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας επαγγελματίας οπλίτης (ΕΠΟΠ) Δημήτρης Κούκλατζης πραγματοποιούσαν προγραμματισμένο περίπολο στο αποκαλούμενο προγεφύρωμα Κάραγατς στην περιοχή των Καστανιών. Στο συγκεκριμένο σημείο τα σύνορα δεν οριοθετούνται από τον ποταμό Έβρο, αλλά είναι χερσαία και δεν είναι πάντα ορατά διά γυμνού οφθαλμού.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν οδήγησαν τους δύο στρατιωτικούς σε τουρκικό έδαφος, όπου έγιναν αντιληπτοί από το τουρκικό περίπολο που βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να οδηγηθούν αρχικά στο φυλάκιο και έπειτα στην Αδριανούπολη. Στο συγκεκριμένο σημείο το ελληνικό και το τουρκικό φυλάκιο δεν απέχουν παρά λιγότερο από 150 μέτρα.

Τα κινητά τηλέφωνα δεν αφαιρέθηκαν από τους δύο άνδρες άμεσα, γι’ αυτό και αρχικά επικοινώνησαν με την Ελλάδα. Εν συνεχεία, οι τηλεφωνικές συσκευές όπως και όλα τα αντικείμενα του Μητρετώδη και του Κούκλατζη κατασχέθηκαν και οι δύο στρατιωτικοί οδηγήθηκαν οδικώς στην Αδριανούπολη, η οποία δεν απέχει ιδιαίτερα από το Κάραγατς.

Εκεί, οδηγήθηκαν ενώπιον του αρχεισαγγελέα Αδριανούπολης, όπου αρχικά αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους στο πλαίσιο του αυτόφωρου. Στην πρώτη κατάθεση που έκαναν οι δύο άνδρες είπαν ότι πραγματοποιούσαν περιπολία, αρχικά ακολούθησαν βήματα και έπειτα άλλα ίχνη, ώσπου, δίχως να το αντιληφθούν, είχαν πια περάσει στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Η προφυλάκισή τους έγινε με βάση την κατηγορία περί «παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής».

Οι δύο στρατιωτικοί παραπέμφθηκαν εν συνεχεία σε δίκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Αν και από την πρώτη στιγμή η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη ενεργοποιήθηκε προκειμένου να παράσχει την απαραίτητη συνδρομή στους δύο στρατιωτικούς, παραμένει ακόμη αβέβαιο ποιες θα είναι οι κατηγορίες που τελικά θα απαγγείλει ο αρχεισαγγελέας τη Δευτέρα.

Πέρα από την κατηγορία παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, το ένταλμα βάσει του οποίου συνελήφθησαν περιείχε και ανάλογες οι οποίες συνδέονται με αυτή, όπως «υποψία διαφυγής», «υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», «έλλειψη κατοικίας στην Τουρκία» και «πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό». Επίσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η εισαγγελία Αδριανούπολης έδωσε εντολή έρευνας των ψηφιακών δεδομένων τα οποία περιέχονται στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Μια πρώτη έρευνα στα κινητά τους έχει ήδη γίνει, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες εικονίζονταν σε φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες δεν ήταν τουρκικές αλλά ελληνικές, προφανώς από τις μονάδες όπου υπηρετούν ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας ΕΠΟΠ.

Το συγκεκριμένο γεγονός ίσως εξηγεί και για ποιο λόγο δεν απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας, όπως αναφερόταν για αρκετές ώρες στα τουρκικά ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι κατηγορίες είναι αυτές, προβλέπονται ποινές ορισμένων μηνών με αναστολή, εξαγοράσιμες. Κάτι που σημαίνει ότι εφόσον επικρατήσει αυτό το θετικό σενάριο, η δίκη της Δευτέρας θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. 


Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού: «Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος. Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Στενά παρακολουθεί ο Τσίπρας τις εξελίξεις με τους έλληνες στρατιωτικούς

Τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες έλληνες αξιωματικούς παρακολουθεί στενά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Λίγο νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις τουρκικές αρχές για τη διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού.

Google+ Followers