Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Καλαμαράκια κοκκινιστά με μακαρόνια


Καλαμαράκια με σάλτσα ντομάτας σερβιρισμένα με μακαρόνια. Μια πολύ εύκολη και απλή συνταγή για...
ένα πεντανόστιμο, χορταστικό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, όλες τις εποχές του χρόνου 




ιδιαίτερα τις μέρες της νηστείας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή κατεψυγμένα καλαμαράκια ή και θράψαλα όπως και να αντικαταστήσετε τα μακαρόνια με ρύζι ή πατατούλες τηγανιτές. Όπως και να τα φτιάξετε το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε ένα πλούσιο, υγιεινό και πεντανόστιμο γεύμα ή δείπνο.

Υλικά συνταγής

700-800 γρ. καλαμαράκια

1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

3/4 ποτηράκι κρασιού, λευκό ξηρό κρασί 

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα μαζί με τους ζωμούς τους στο multi

1 κουτί (250 ml) ντοματοχυμός ελαφρά συμπυκνωμένος 

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φύλλο δάφνης 

5-6 πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ξαλμυρισμένες κομμένες σε κομμάτια (προαιρετικά)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

4 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού + επιπλέον φύλλα μαϊντανού για γαρνίρισμα

1 πακέτο μακαρόνια Νο. 6 ή Νο. 10


Εκτέλεση συνταγής

Ξεπαγώνετε από βραδίς τα καλαμαράκια σας αν είναι κατεψυγμένα. 

Αν έχετε αγοράσει ολόκληρα καλαμαράκια (και όχι λωρίδες) τα καθαρίζετε ως εξής: 
Κόβετε τα πλοκάμια και αφαιρείτε το στόμα και τα μάτια. Όταν τραβήξετε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί και τα εντόσθια τα οποία πετάτε. 
Τέλος αφαιρείτε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους τα πλένετε, τα κόβετε σε κομμάτια ή ροδέλες και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. 

Αν είναι μικρά (γόνος) τα αφήνετε ολόκληρα, τα πλένετε και τα στραγγίζετε. Όταν στραγγίξουν τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. 

 Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συχνά για 3 λ περίπου ή μέχρι να γυαλίσουν και μαλακώσουν ελαφρώς. 

Ρίχνετε και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε για 1 λ επιπλέον. Προσθέτετε τα καλαμάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4-5 λ ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα τα καλαμαράκια και σωθούν τα υγρά τους. Τα σβήνετε με το κρασί και μόλις αναπνεύσουν προσθέτετε τα πολτοποιημένα ντοματάκια, το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης, τις ελιές (προαιρετικά) και 1¼ φλ. τσαγιού ζεστό νερό. 

Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε το φαγητό και το αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λ. Στη συνέχεια το αλατοπιπερώνετε, ελέγχετε πόσο έχουν μαλακώσει τα καλαμαράκια και αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο νερό ακόμα. Μισοσκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για άλλα 15-20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και δέσει η σάλτσα. 

Δέκα (10) λ πριν το τέλος του βρασμού προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε, αν έχει η σάλτσα πολλά υγρά, ξεσκεπάζετε τελείως τη κατσαρόλα για να “δέσει΄ η σάλτσα και συνεχίζετε το μαγείρεμα. 

Εν τω μεταξύ, έχετε βράσει τα μακαρόνια σας (ή αν προτιμάτε ρύζι ή έχετε τηγανίσει πατάτες τηγανιτές) και τα σερβίρετε με τα καλαμαράκια σας ζεστά, περιχυμένα με τη σάλτσα ντομάτας, γαρνιρισμένα με φρέσκα φύλλα μαϊντανού. Καλή σας όρεξη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs