Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Τα παιδιά πλέον δυσκολεύονται να κρατήσουν σωστά τα μολύβια - Στην εποχή των smartphones και των tablets


Η τεχνολογία εξελίσσεται πιο ραγδαία από κάθε τι. Σκεφτείτε τι είχαμε στα χέρια μας πριν από ...
20 χρόνια και τι έχουμε σήμερα. 




Εκτός από την εξέλιξη που προσφέρει, αλλάζει και την καθημερινότητά μας, άλλες φορές προς το καλύτερο και άλλες όχι.

Πλέον, είναι συχνό φαινόμενο να παρατηρούμε αυτές τις αλλαγές. Μια από αυτές, που προκαλούν κάποια ανησυχία, εί9ναι πως τα παιδιά δυσκολεύονται πλέον να κρατήσουν σωστά ένα μολύβι ή ένα στυλό. Σε αυτό φταίει η διαρκής χρήση συσκευών αφής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι μύες των δακτύλων να μην έχουν την απαραίτητη δύναμη ώστε να μπορούν να ελέγχουν την κατεύθυνση των μολυβιών.

Η Sally Payne, επικεφαλής του παιδικού τμήματος του Ιδρύματος Heart of England, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι «Τα παιδιά δεν έρχονται στο σχολείο έχοντας τα δυνατά και επιδέξια χέρια που είχαν 10 χρόνια πριν». Και συνέχισε λέγοντας «Στα παιδιά που έρχονται στο σχολείο δίνεται ένα μολύβι αλλά όλο και περισσότερο δεν μπορούν να το κρατήσουν επειδή δεν έχουν τις βασικές δεξιότητες κίνησης», συνεχίζει η Payne και εξηγεί ότι «για να πιάσετε ένα μολύβι και να το κινήσετε, απαιτείται ισχυρός έλεγχος των λεπτών μυών στα δάχτυλα» και «τα παιδιά χρειάζονται πολλές ευκαιρίες για να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες».

Όπως αναφέρουν και άλλοι ειδικοί, η τεχνολογία της αφής δεν βοηθά τα παιδιά να «χτίσουν» του μυς των χεριών και των δακτύλων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν σωστά ορισμένες λειτουργίες. Επισημαίνουν ότι παλιά παιχνίδια, όπως τα τουβλάκια, θα μπορούσαν να κάνουν την συγκεκριμένη δουλειά.

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες από μία τέτοια εξέλιξη; Μία πιο κακή δυνατότητα καλλιγραφίας σε νεαρή ηλικία, αναφέρουν ειδικοί. Πάντως όπως δηλώνει στον Guardian η Barbie Clarke, η ιδρύτρια του ερευνητικού οργανισμού Family Kids and Youth, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν λάβει ήδη υπόψιν τους το πρόβλημα και ζητούν από τους μικρούς τους μαθητές να χρησιμοποιούν τα μολύβια όσο και τις τεχνολογίες αφής.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs