Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Το ήξερες; Ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν ήταν ένας οδηγός αγώνων που σίγουρα δεν ήθελες να κερδίσεις…


Εκτός από συλλέκτης αυτοκινήτων, διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών, ο θρυλικός Pablo Escobar...
για τον οποίο έχουν γραφτεί βιβλία και γυριστεί ταινίες, ήταν επίσης και οδηγός αγώνων.





Ξεκίνησε από χαμηλά. Το 1970 ο Κολομβιανός Escobar αγωνιζόταν στο ενιαίο της χώρας του με Renault 4L, το γνωστό «Κατρελάκι». Μετά από έξι αγώνες ήταν στη 2η θέση της βαθμολογίας. Αλλά ίσως να μην ήταν το ταλέντο που τον είχε φέρει σε αυτή τη θέση. Ίσως…


Ενώ υποτίθεται ότι ήταν ένα πρωτάθλημα ενιαίου, κάποια αυτοκίνητα δεν ήταν και τόσο ίδια με κάποια άλλα. Ο Escobar έχανε θέσεις στις στροφές, αλλά στις ευθείες του περνούσε σαν σταματημένους. Κάποια διαβολική σύμπτωση είχε φέρει κάτω από το καπό του δικού του αυτοκινήτου τον ισχυρότερο κινητήρα. Βεβαίως, τίποτα δεν αποδείχτηκε, γιατί ποιος θα ήταν αρκετά ανόητος να θέσει το θέμα;

Το Renault 4L είχε μόλις 24 ίππους και η ανάρτησή του δεν προορίζονταν για αγωνιστική χρήση. Αναζητώντας πιο δυνατές συγκινήσεις, ο Escobar γρήγορα μεταπήδησε σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Αγόρασε μια Porsche 911 RSR του 1974, συγκεκριμένα το αυτοκίνητο με το οποίο ο Emmerson Fittipaldi είχε συμμετάσχει στη σειρά IROC το ’74. Στα χέρια του βαρόνου εξελίχθηκε στη βαμμένη στα χρώματα της Martini 935 Slantnose που ήταν πολύ της μόδας τότε. Με αυτό το αυτοκίνητο ο Escobar έτρεξε σε πολλούς αγώνες στη Ν. Αμερική για όσο καιρό τέλος πάντων του το επέτρεπαν οι «επαγγελματικές υποχρεώσεις».


Οι αγώνες είναι ακριβό σπορ, αλλά οι προφανώς ο Escobar δεν είχε κανένα πρόβλημα να χρηματοδοτεί το χόμπι του. Και να αγοράζει λίγο ταλέντο, με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα βάζοντας την… αδιάφθορη αστυνομία να ελέγξει τα χαρτιά όλων των αντιπάλων του, μπλέκοντάς τους σε έναν γραφειοκρατικό Κυκεώνα, καθυστερώντας τις προετοιμασίες τους.



Όλα τα παραπάνω έρχονται στην επικαιρότητα από ένα ντοκιμαντέρ του Netflix για τη ζωή του Escobar. Χωρίς καμία διάθεση εξαγνισμού της δράσης του μεγαλύτερου εμπόρου ναρκωτικών στην Ιστορία, τουλάχιστον σημειώνεται ότι κάποια χρήματα από τα άπειρα που κέρδιζε ξοδεύτηκαν στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Έδωσε στα παιδιά της πατρίδας του να δουν και να ακούσουν από κοντά μια (έστω όχι αυθεντική) 935 Slantnose σε ανάβαση. Ευκαιρία που ίσως δεν θα είχαν αλλιώς σε όλη τους τη ζωή. Είχε μάλιστα επιχειρήσει να χρηματοδοτήσει την είσοδο ενός οδηγού στην F1 πριν ο Ecclestone βάλει φρένο. Γιατί μπορεί ο Ecclestone να έκανε τα πάντα για το κέρδος, αλλά ήταν πολύ έξυπνος για να μπλέξει με το βρώμικο χρήμα από τα ναρκωτικά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs