Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Μελιτζάνες παπουτσάκια με ελαφριά μπεσαμέλ τυριού


Μελιτζάνες παπουτσάκια. Ένα από τα αγαπημένα, πατροπαράδοτα κλασικά φαγητά που μαγειρεύονται με ...
πολλές παραλλαγές και πάντα θα μας θυμίζουν τη γιαγιά… 




Σας δίνουμε άλλη μια συνταγή για να απολαύσετε αυτό το εξαιρετικής γεύσης λαδερό φαγητό με βάση τη μελιτζάνα, τη γέμιση κιμά και μια ελαφριά μπεσαμέλ με μαλακό τυρί. Απλά δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

Για τις μελιτζάνες:

4 μελιτζάνες φλάσκες

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι πιπέρι

Για τη γέμιση κιμά:

600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη

1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη 

1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό, ξηρό κρασί 

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μούλτι

1/2 κ.γ. πάπρικα 

3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού

αλάτι πιπέρι


Για τη μπεσαμέλ μαλακού τυριού: 

30 γρ. αλεύρι

30 γρ. βούτυρο

200 γρ. μαλακό τυρί κρέμα

150 ml ζωμό κότας

λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)


Εκτέλεση συνταγής

Για τις μελιτζάνες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Χαράζετε την ψίχα τους δημιουργώντας ρόμβους, τις αλατίζετε αρκετά και τις αφήνετε για 15 λ να “ιδρώσουν”. 

Τις ξεπλένετε καλά, τις χαράζετε γύρω-γύρω με μαχαίρι και αφαιρείτε τη ψίχα τους. Αφήνετε τη ψίχα στην άκρη. Τις στεγνώνετε και τις τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. 
Με ένα πινέλο τις αλείφετε με το ελαιόλαδο, τις πασπαλίζετε με λίγο αλατοπίπερο και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. 

Τις βγάζετε από το φούρνο και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς. Για τη γέμιση κιμά: Εν τω μεταξύ, σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κιμά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λ περίπου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. 

Ρίχνετε το πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη, τα τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπίπερο, τη πάπρικα και το μαϊντανό, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και βράζετε το κιμά σας για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να σωθούν τα υγρά του. 

Τοποθετείτε τις μελιτζάνες σε ένα λαδωμένο πυρέξ και τις γεμίζετε με το κιμά. Σημείωση: Προαιρετικά ψιλοκόβετε όλη ή μέρος της ψίχας μελιτζάνας που κρατήσατε στην άκρη και τη προσθέτετε στη γέμιση κιμά μαζί με τα ντοματάκια κονκασέ. 

Για τη μπεσαμέλ τυριού: Σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε γρήγορα και ζωηρά με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν. 

Προσθέτετε το ζωμό κότας με μια κίνηση και ανακατεύετε για 1/2 λ. Τέλος ρίχνετε και το τυρί κρέμα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς. 

Την αποσύρετε από τη φωτιά. Απλώνετε τη μπεσαμέλ ισομερώς πάνω από τις μελιτζάνες, πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο και ψήνετε τα παπουτσάκια σας στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ με το τυρί.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs