Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Κοτόπουλο γκούλας


Κοτόπουλο γκούλας. Μια ιδιαίτερα νόστιμη συνταγή από τη Ρουμανία, με εύκολα, απλά και αγαπημένα από ...
μικρούς και μεγάλους υλικά, πολύ εύκολο στη παρασκευή του αλλά με μια πλούσια νοστιμιά που περισσεύει. 




Μια συνταγή (αρχική ιδέα, προσαρμοσμένο από εδώ) για να το απολαύσετε με ζυμαρικό φετουτσίνι ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. 

Υλικά συνταγής

6 κ.σ. ελαιόλαδο

6 φιλέτα μπούτι κοτόπουλο, κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και στη συνέχεια σε χοντρές φέτες

250 γρ. μανιτάρια μικρά (baby) ολόκληρα μανιτάρια

1 καυτερή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια [*]

1 κοφτή κ.σ. πάπρικα γλυκιά 

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1/2 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 κουτί (400 γρ.) κομματάκια κονκασέ

1 κ.γ. ζάχαρη

1 ¼ φλ. τσαγιού ζωμό κότας (ή νερό)

350 γρ. ζυμαρικό φετουτσίνι

ελαιόλαδο ή βούτυρο για το ζυμαρικό σας 

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ξινή κρέμα ή γιαούρτι για το σερβίρισμα

2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο για γαρίρισμα (προαιρετικά)


Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κοτόπουλο, ανακατεύοντας συχνά, για 2-3 λ ή μέχρι να ροδίσει. 

Το μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ. Ξαναβάζετε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά, μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και προσθέτετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, τη πιπεριά και τη πάπρικα. 

Τα σοτάρετε, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα, για 4 λ ή μέχρι μαλακώσουν τα μανιτάρια. 
Προσθέτετε και το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λ επιπλέον. Ρίχνετε το κρασί, ανακατεύετε και το αφήνετε να σιγοβράσει για 1 λ να εξατμιστεί το αλκοόλ. 

Προσθέτετε το πελτέ ντομάτες, τον ανακατεύετε πιέζοντάς τον στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει το άρωμά του, ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη και το ζωμό κότας, αυξάνετε τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα. Μόλις πάρει βράση, ξαναβάζετε το σοταρισμένο κοτόπουλο στη κατσαρόλα, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 20-30 λ ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο μέχρι μέσα και πήξει η σάλτσα. (Ο ακριβής χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το μέγεθος του κοτόπουλου). 

Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά το αφήνετε για 1/2 λ να πάρει 1-2 βράσεις και αφαιρέστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει το κοτόπουλο, σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό, βράζετε το ζυμαρικό σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. 

Το στραγγίζετε, το περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο ή ζεστό βούτυρο λιωμένο και το ανακατεύετε. Σερβίρετε σε πιάτα το φετουτσίνι, απλώνετε από πάνω το κοτόπουλο γκούλας, γαρνίρετε τη κάθε μερίδα με 1 κ.σ. ξινόκρεμα ή γιαούρτι, πασπαλίζετε με το ψικοκομμένο σχοινόπρασο και σερβίρετε. 

[*] Αυξομειώστε τη ποσότητα της καυτερής πιπεριάς ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Αν δεν σας αρέσουν καθόλα τα καυτερά, αντικαταστήστε τη με κόκκινη γλυκιά πιπεριά Φλωρίνης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs