Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Παπαρδέλες με μπέικον και μανιτάρια πορτσίνι στο φούρνο


Μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο, χορταστικό πιάτο με ζυμαρικό, μπέικον και μανιτάρια ...
στο φούρνο στο καθημερινό τραπέζι ως κυρίως πιάτο ή στο επίσημο τραπέζι σας ως συνοδευτικό ή και πρώτο πιάτο. 




Υλικά συνταγής

200 γρ. παπαρδέλες

1 λίτρο γάλα

40 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι

80 γρ. βούτυρο

50 γρ. αλεύρι

100 γρ. πανσέτα καπνιστή (μπέικον) κομμένη σε κομμάτια 2 εκ.

10 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε τις παπαρδέλες, σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό, για 10 λ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. 

Τα στραγγίζετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το γάλα σε μια κατσαρολίτσα και μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τα μανιτάρια. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τα μανιτάρια μέσα στο ζεστό γάλα να μουλιάσουν για 15 λ περίπου. 

Στη συνέχεια με ένα σουρωτήρι παίρνετε τα μανιτάρια μέσα από το γάλα και με την ανάποδη ενός κουταλιού, τα πιέζετε ελαφρώς, μέσα στο σουρωτήρι, πάνω από τη κατσαρόλα, για να στραγγίξουν και να αφαιρέσετε το γάλα που έχουν “ρουφήξει”. Τα αφήνετε στην άκρη. 

 Σε μια καθαρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά για 2 λ περίπου μέχρι να ενσωματωθεί και γίνει μια μάζα. Ρίχνετε όλο μαζί, με ΜΙΑ κίνηση αρωματισμένο από τα μανιτάρια γάλα μέσα στη κατσαρόλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 10 λ περίπου ή μέχρι να έχετε ένα λείο ελαφρώς πηχτό μείγμα. 

Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε 1/2 λ ακόμα. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνετε μέσα τις στραγγισμένες παπαρδέλες, τα μανιτάρια πορτσίνι και το μπέικον και ανακατεύετε καλά. Μεταφέρετε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, ισιώνετε την επιφάνειά του, πασπαλίζετε από πάνω τη μισή τριμμένη παρμεζάνα και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 30 λ. 

Σε περίπτωση που αρχίζει να “παίρνει” χρώμα στην επιφάνειά του, σκεπάστε το χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο, φροντίζοντας να μην ακουμπά πάνω στο φαγητό. Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό πασπαλίζοντάς το με την υπόλοιπη παρμεζάνα. 

Σημείωση: Προαιρετικά μέσα στη γέμιση μαζί με τα μανιτάρια και το μπέικον μπορείτε εκτός από τη παρμεζάνα να προσθέσετε και τριμμένα κίτρινα τυριά ήπιας γεύσης (τσένταρ, γκούντα, έμενταλ, ένταμ) για περισσότερη γεύση.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs