Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ;;; ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ…


 Οι Τούρκοι περιμένουν με αγωνία την έκδοση του βιβλίου του συγγραφέα Fatih Bayhan με τίτλο ...
“Mustafa’dan Kemal’e, Ataturk’un Buyuk Sirri “ (Από τον Μουσταφά στον Κεμάλ, το μεγάλο μυστικό του Ατατούρκ).




— Ο συγγραφέας ερεύνησε τα οθωμανικά αρχεία από όπου πήρε επίσημα έγγραφα για την καταγωγή του Κεμάλ. Βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεση του ο συγγραφέας, ο Κεμάλ γεννήθηκε στο Akcadag της πόλης Μαλάτια (Μελιτινή). Το επώνυμο της οικογένειας ήταν Cakirogullari.

— Πατέρας του Κεμάλ ήταν ο Mehmet Resat Bey, γνωστός με το ψευδώνυμο Mamo. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ayse. O πατέρας ήταν μέλος της Teskilat-I Mahsusa, της μυστικής υπηρεσίας που αργότερα ονομάστηκε ΜΙΤ.

— Τα στοιχεία αυτά ανατρέπουν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την οικογένεια του. Η φερόμενη ως μητέρα του Zubeyde hanim, στην πραγματικότητα ήταν θεία του. Σε νεαρή ηλικία την απήγαγαν οι τσέτες για ένα χρονικό διάστημα. Η οικογένεια της για να γλιτώσει από τα σχόλια την πάντρεψε με τον Ali Riza Efendi που εργαζόταν στα κτήματά τους. Αμέσως μετά το γάμο έστειλαν το ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη.

— Όταν ο Κεμάλ ήταν πέντε ετών δολοφονήθηκε ο πατέρας του και η μητέρα του τον πήρε και πήγε στη Θεσσαλονίκη δίπλα στην Zubeyde. Μετά το θάνατό της Ayse, η Zubeyde και ο Ali Riza υιοθέτησαν το μικρό ορφανό.

— Η επίσημη ιστορία για τον Κεμάλ ξεκινά από την υιοθεσία του και μετά. Γονείς του φέρονται η Zubeydeκαι ο Ali Riza.

— Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο Κεμάλ επισκέφθηκε την Μαλάτια το 1931 και γνώρισε τους συγγενείς του. Δηλαδή την αδελφή του Makbule και τον αδελφό του Omer.

— H θετή κόρη του Κεμάλ Ulku Adatepe που σκοτώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο ατύχημα , είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους σε μεγάλη εκδήλωση που οργάνωσε στη Μαλάτια για την επέτειο της Δημοκρατίας το 2007, ότι η οικογένειά του, μετακόμισε από το Αkcadag στη Θεσσαλονίκη. Η είδηση είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα Yeni Haber της Μαλάτιας στις 10/10/2007.


— Ο συγγραφέας έχει γράψει έργα για τη σύζυγο του Κεμάλ Λατιφέ και τον μεγάλο έρωτά του για την Φικριγέ. Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον του εστιάζεται στον Κεμάλ και στην καταγωγή του.

— Οι πληροφορίες αυτές που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Ραντικάλ, όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν ποικίλα σχόλια. Αναμφισβήτητα η καταγωγή του Κεμάλ κρύβει κάποιο μυστικό. Γιατί, άλλα λέει η επίσημη ιστορία και άλλα αποκαλύπτονται κατά διαστήματα. Όπως για παράδειγμα η εφημερίδα Ζαγαλίσα έγραψε ότι ο Κεμάλ δεν γεννήθηκε στο σπίτι της Θεσσαλονίκης ,αλλά στον Λαγκαδά. Επίσης, στον τουρκικό Τύπο διατυπώνονται ερωτηματικά για το αν ο Κεμάλ ήταν κουρδικής ή αρμενικής καταγωγής.

— Μήπως πρέπει να ψάξουμε κι εμείς τα αρχεία της Θεσσαλονίκης για να βοηθήσουμε να διαλευκανθεί το πέπλο μυστηρίου γύρω από το πρόσωπο του Κεμάλ; Γιατί αν πράγματι γεννήθηκε στη Μαλάτια τότε θα παύσει να είναι τόπος προσκυνήματος το σπίτι της Θεσσαλονίκης. Μήπως η επίσημη ιστοριογραφία έφτιαξε αυτό το σενάριο της γενέτειρας για να τροφοδοτεί ένα συγκεκριμένο όραμα στο λαό;

Λιάνα Μυστακίδου
Πηγή

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs