Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

«Μακεδονία του Ιλίντεν» : Το όνομα-έκπληξη για τα Σκόπια


Ένα νέο όνομα φαίνεται να συζητούν Τσίπρας και Ζάεφ για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων. ...



Το όνομα αυτό είναι «Republic of Ilinden Macedonia», (Μακεδονία του Ιλίντεν= του Προφήτη Ηλία) γεγονός που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ονόματα, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται το τηλεοπτικό κανάλι A1 ON, δεν βρίσκονται πλέον στο τραπέζι των επαφών.

Το νέο όνομα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, θα είναι για όλες τις χρήσεις, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Η εξέγερση του Ιλίντεν παραπέμπει στα γεγονότα του 1903 με την εξέγερση των σλαβόφωνων εναντία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.


Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα πέντε ονόματα που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Οι δύο πλευρές εξετάζουν μια συνολική πρόταση που αποτυπώνεται σε κείμενο 19 σελίδων. Η όποια συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια και σε κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων, μετά την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

«Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στη διαμάχη για την ονομασία» γράφει η Die Zeit επικαλούμενη τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για «μια εκδοχή που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

«Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ αναγγέλλουν προόδους στη διαμάχη για την ονομασία», σημειώνει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs