Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Αυτός είναι ο «Ρουβίκωνας»: Η ακτινογραφία της ακροαριστερής ομάδας μέσα από τους φακέλους της ΕΛΑΣ


Τα «χαρτογραφημένα» μέλη του Ρουβίκωνα, είναι 122 άτομα, 83 άνδρες και 39 γυναίκες, τα οποία ...
έχουν επισημανθεί κατά τη διάρκεια προσαγωγών, συλλήψεων και ταυτοποιήσεων σε περίπου 95 επιθέσεις του, από το 2015 έως σήμερα.




Δύο από αυτά φέρονται να έχουν τον «πρώτο λόγο» στις ενέργειες της αναρχικής συλλογικότητας, έχοντας 21 και 19 αντίστοιχα, συλλήψεις και προσαγωγές.

Δύο από αυτά φέρονται να έχουν τον «πρώτο λόγο» στις ενέργειες της αναρχικής συλλογικότητας, έχοντας 21 και 19 αντίστοιχα, συλλήψεις και προσαγωγές.

Είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εμφανίσεις του Ρουβίκωνα, στο προαύλιο της Βουλής, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Ιταλικό Προξενείο, στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου βρισκόταν η τρόικα, στην Πρεσβεία του Μεξικό, στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στην πρεσβεία της Τουρκίας όπου είχαν πετάξει μπογιές και φεϊγβολάν, στα διόδια του Κιάτου στην Εθνική Οδό Κορίνθου όπου προκάλεσαν φθορές, ενώ την τελευταία φορά που συνελήφθησαν ήταν στην πρεσβεία της Ισπανίας τον Οκτώβριο του 2017 μαζί με άλλα 17 μέλη της αναρχικής ομάδας.

Στις τελευταίες ενέργειες του Ρουβίκωνα παρατηρείται ότι έχουν συμμετάσχει νέα άτομα, άγνωστα στις αστυνομικές αρχές, όπως στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2017.

Τα πιο «αξιόμαχα» μέλη του είναι 21 άτομα, ενώ 26 βαρύνονται με περιοριστικούς όρους, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις από υποθέσεις της αναρχικής ομάδας.

Σημειώνεται πως μία γυναίκα έχει πάρει μέρος στην εμφάνιση του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής τον Απρίλιο του 2015 και από τότε δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.

Ο φάκελος Ρουβίκωνα περιέχει το σύνολο των ενεργειών του, εκ των οποίων οι 28 έγιναν το 2015, 16 το 2016, ενώ το 2017 κατεγράφη το «ρεκόρ» με 43 ενέργειες, την ώρα που υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας σχημάτισαν μόλις 11 δικογραφίες εις βάρος μελών του, και μόλις μία το 2017.

Η ακροαριστερή ομάδα, στα πρώτα στάδια της δράσης της στόχευσε πολιτικούς στόχους με υψηλό συμβολισμό όπως τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το κτίριο της Βουλής και το Μέγαρο Μαξίμου.

Για τις φθορές στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην οδό Σταδίου, στα γραφεία των ΑΝΕΛ στη λεωφόρο Συγγρού και στον βανδαλισμό των γραφείων του «Τειρεσία» στο Μαρούσι, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs