Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Προς Μακεδονία του Αιγαίου: Για αλλαγές συνόρων φωνάζει πλέον η Βουλγαρία – Ωμή παρέμβαση Γερμανίας/ΝΑΤΟ προς ΝΔ: «Ψηφίστε και τελειώνετε»


Δήλωση σοκ από τη Βουλγαρία για αλλαγές συνόρων στα Βλακάνια μετά την παράδοση της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς. ...



Ταυτόχρονα είχαμε ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση της Γερμανίας στα εσωτερικά της χώρας μας με μήνυμα προς την ΝΔ και συγκεκριμένα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ χαρακτηριστική είναι και η χαρά του ΓΓ του ΝΑΤΟ ο οποίος μας ζήτησε να ολκληρώσουμε την συμφωνία.

Βιάζονται μήπως και γίνει καμιά «στραβή» τελευταία στιγμή.

Βουλγαρικό ΥΠΕΞ: «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων αλλά να μη γίνει αιτία για αλλαγές συνόρων»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας , σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, αναφέρει η ευρεία δήλωση που έδωσε στα ΜΜΕ το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτή ανοίγει το δρόμο για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ένταξη του γείτονά μας. Είναι μια πραγματική ευκαιρία στο τέλος της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σημειωθεί πρόοδος και να ορισθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναφέρει η δήλωση.

Η Βουλγαρία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα, τον Ιανουάριο του 1992 και το νέο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για μια πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή αξιώσεων στους γείτονες, για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα, όπως αναφέρεται σε αυτήν.

«Το ΥΠΕΞ παροτρύνει τα δύο γειτονικές, εταιρικές και φιλικές χώρες να εγγυηθούν ότι στη συμφωνία μεταξύ τους θα δηλωθούν και θα επιβεβαιωθούν αυτά με σαφήνεια», σημειώνει το δημοσίευμα.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Οτι η συμφωνία φέρνει καταιγίδες στα Βαλκάνια. Εκτός και αν κάποιος αφελής πιστεύει ότι οι Σκοπιανοί δεν θα έχουν πλέον εδαφικές αξιώσεις.

Τι γνωρίζουν οι Βούλγαροι; Αυτό που είχε αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εδώ και καιρό στο άρθρο Η Γερμανία θέλει ανεξάρτητη Μακεδονία με έξοδο στο Αιγαίο – Ιταμή πρόκληση: «Οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες – Αυτός είναι ο χάρτης»

Να λοιπόν ποιοι είναι πίσω από το ανύπαρκτο κράτος των Σκοπίων. Οι Γερμανοί που διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία που τόσο ζημιά τους έκανε στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο μαζί με την Ελλάδα . Τίποτα μα τίποτα δεν είναι τυχαίο σε όλα αυτά και θα έχουμε και συνέχεια δυστυχώς.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε Αθήνα και Σκόπια για τη συμφωνία

Αθήνα και Σκόπια έγραψαν ιστορία, σχολίασε ο Χάικο Μάας, για τη συμφωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, για το ονοματολογικό.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις στις δύο χώρες να συμβάλουν προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία που θα συμβάλει στη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων.


Αναλυτικά η δήλωση του Χάικο Μάας:

«Τα Σκόπια και η Αθήνα σήμερα έγραψαν ιστορία. Για 25 χρόνια η διαμάχη για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας χώριζε Μακεδόνες (sic) και Έλληνες. Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση, ότι οι δύο πλευρές βρήκαν τώρα μια λύση και συμφώνησαν στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republik Nord-Mazedonien»).

Αυτό δείχνει επίσης το τι είναι δυνατό, όταν διεθνώς συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με υπομονή, λογική και σεβασμό. ‘Αξιζε, ότι ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την ελπίδα, ότι βρισκόμασταν σε συνεχή στενή ανταλλαγή και ότι οι δύο πλευρές έβρισκαν και σε δύσκολες φάσεις ξανά και ξανά συμβιβασμούς.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν μακροχρόνιες και επίπονες. Στο τέλος όμως ήταν η αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο Πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους που οδήγησαν στην επιτυχία. Συγχαίρω από καρδιάς τις δύο κυβερνήσεις για αυτή την ιστορική συμφωνία!

Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και στην Αθήνα να συμβάλουν ώστε αυτή η ιστορική συμφωνία να υλοποιηθεί. Διότι ενδυναμώνει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και συμβάλλει στην σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων. Επιπλέον, τώρα βγήκε από τη μέση ένα αποφασιστικό εμπόδιο για την προσέγγιση των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».




Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τις δύο πλευρές, σε στενό συντονισμό με την Καγκελαρία, αλλά και με τον Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Μάας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ την περασμένη Παρασκευή και τον ενθάρρυνε να μην αφήσει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία, ενώ είχε συζητήσει για το θέμα με τον Νίκο Κοτζιά, στη συνάντησή τους στις 29 Μαΐου στο Βερολίνο.

Πώς υποδέχθηκαν τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ: Οι πρώτες αντιδράσεις από ΝΑΤΟ, ΕΕ και Νίμιτς

Μόλις ολοκληρώθηκαν τα διαγγέλματα του Αλέξη Τσίπρα και το Ζόραν Ζάεφ, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις για τη συμφωνία των δύο πρωθυπουργών στο ονοματολογικό.

Ο Ντόναλντ Τουσκ έσπευσε να συγχαρεί και τις δύο πλευρές, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ. Κρατάω σταυρωμένα τα δάχτυλά μου. Χάρη σε εσάς, το απίθανο γίνεται πιθανό», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε θερμά τη συμφωνία που επετεύχθη.

«Είναι μια ιστορική συμφωνία, που αποδεικνύει ότι τα πολλά χρόνια υπομονετικής διπλωματίας και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να επιλύσουν μια διαφορά που έχει επηρεάσει την περιοχή για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, κάλεσε και τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

«Αυτό θα βάλει τα Σκόπια στο μονοπάτι για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Και θα βοηθήσει να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων», συμπλήρωσε.

Τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος χαιρέτισε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Χαιρετίζω θερμά την ανακοίνωση των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ σχετικά με την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στην ονομασία. Θα ήθελα να συγχαρώ τα κόμματα για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση των διαφορών.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της σύναψης στρατηγικής εταιρικής σχέσης ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Ηταν τιμή μου να έχω τον ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο μερών και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στον Γενικό Γραμματέα για την ακλόνητη υποστήριξη και το βαθύ του ενδιαφέρον και σε άλλους συναδέλφους των Ηνωμένων Εθνών για την πολύτιμη συμβολή τους στη διαδικασία. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω τον διακεκριμένο προκάτοχό μου, τον αείμνηστο κύριο Vance, του οποίου το σημαντικό έργο στα Βαλκάνια συνέβαλε διαρκώς στην ειρήνη στην περιοχή.

Πάνω απ ‘όλα, θέλω να συγχαρώ και να συγχαρώ τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, οι οποίοι επέδειξαν ηγετικές ικανότητες, όραμα και αποφασιστικότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν έχασαν το κουράγιο τους στις προσπάθειές τους να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελής λύση για το δικό τους έθνος, αλλά για την ευρύτερη περιοχή».

Πάιατ: Ικανοποίηση της Ουάσινγκτον για τις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της ΠΓΔΜ

Την εκτίμηση της Ουάσινγκτον για τις τις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετέφερε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, στην συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στον στόχο της βαλκανικής συνανάπτυξης και συνεργασίας, σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ενόψει του Greek Investment Roadshow 2018 που θα πραγματοποιηθεί σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Σικάγο στο διάστημα 18-23 Ιουνίου.

Παράλληλα συζητήθηκαν η περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων και οι ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται για την ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή περίοδο.


Μογκερίνι και Χαν χαιρετίζουν τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χαν χαιρετίζουν τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων, συγχαίρουν τους δύο Πρωθυπουργούς και παραπέμπουν στο Συμβούλιο για υιοθέτηση της σύστασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την πΓΔΜ.

“Συγχαίρουμε ολόψυχα τους Πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την αποφασιστικότητά τους και την ηγεσία τους στην επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών τους, η οποία συμβάλλει στη μετατροπή ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”, αναφέρει η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, συμπληρώνοντας ότι “αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και των ομάδων τους, αλλά πρωτίστως ανήκει σε όλους τους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης στο σύνολό της”.

Μογκερίνι και Χαν αναφέρουν ότι “η διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και με την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν επίσης σαφή απόδειξη της εξουσίας της πολυμερούς διπλωματίας, του διαλόγου, του σεβασμού και της προθυμίας να βρουν λύσεις win-win για τα πιο δύσκολα θέματα”.

“Μαζί, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τώρα το παράθυρο ευκαιριών που έχει ανοίξει διάπλατα για να συνοδεύσει και να εδραιώσει τους ανέμους της ειρήνης και της συνεργασίας σε ολόκληρη την περιοχή”, τονίζουν στο μήνυμά τους.

“Η ευρωπαϊκή προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια, που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή και έχουμε ενδιαφέρον και ευθύνη για να την χρησιμοποιήσουμε σωστά”, συνεχίζουν.

Και αυτό ήταν επίσης ένα σημαντικό κίνητρο για τη συμφωνία αυτή, στο πνεύμα της καλής γειτονίας”, διευκρινίζουν Μογκερίνι και Χαν.

Συμπληρώνουν δε ότι “προσβλέπουμε τώρα στο Συμβούλιο να υποστηρίξει τη σύστασή μας της 17ης Απριλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τον Ιούνιο”.

“Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό, σε αναγνώριση των σημαντικών μεταρρυθμιστικών αποτελεσμάτων της χώρας, αλλά θα συμβάλει αποφασιστικά στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας προς όφελος και των δύο χωρών, της περιοχής και της Ένωσης μας στο σύνολό της”, ξεκαθαρίζουν.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή τους. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα με όλα μας τα μέσα στο ίδιο πνεύμα διαλόγου για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον”, καταλήγει η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος για τη διεύρυνση.

Για διήμερη επίσκεψη στη Φρανκφούρτη ο Ζάεφ επικεφαλής Σκοπιανής αντιπροσωπείας

Επίσκεψη εργασίας στην Φρανκφούρτη έχει προγραμματίσει για τις 13 και 14 Ιουνίου, κυβερνητική αντιπροσωπεία των της ΠΓΔΜ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, τον κ. Ζάεφ θα συνοδεύουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για Οικονομικά Θέματα Κότσο Ανγιούζεφ, ο υπουργοί Οικονομικών Ντράγκαν Τεντόφσκι, Οικονομίας Κρέσικ Μπεκτεζί, Υγείας Βένκο Φίλιπτσε και ο διευθυντής της Υπηρεσίας για τις Τεχνολογικές Βιομηχανικές Ζώνες Ανάπτυξης (DTIDZ) Αλεξάνταρ Μλαντένοφσκι.

Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με καθηγητές και ιατρούς στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης και με στελέχη της Deutsche Bank και γερμανικών εταιρειών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs