Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Προειδοποίηση Ντιμιτρόφ: Αν δεν πετύχουμε το 50%, η συμφωνία επιστρέφει στη Βουλή


«Αν δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα (σ.σ. 50%), τότε αυτό ...
θα ληφθεί υπόψη και η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή, 




με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσει το "ναι". Σε περίπτωση που κερδίσει το "όχι" έστω και κατά μία ψήφο, θα υποκλιθούμε και θα πούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν προχωράει» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα στα Σκόπια, προκειμένου να εξηγήσει ορισμένες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε, ότι θα υπάρξουν τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα συνταχθεί και ότι η ακριβής διατύπωσή τους θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, καθώς θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το σύνταγμα διαδικασίες. Όπως ανέφερε, η πρώτη τροπολογία θα αφορά το νέο όνομα, "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Η δεύτερη θα αφορά τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για την "μακεδονική" μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο. Η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της "Μακεδονίας", από το 1944).

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επισήμανε, επίσης, ότι η κοινωνία της χώρας έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που είναι ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ περνάει μέσα από τη Συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλοι οι ηγέτες - από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μέχρι την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ- τόνισαν ότι δεν υπάρχει "Σχέδιο Β΄" αν θέλουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι (σ.σ. της ΕΕ και του ΝΑΤΟ) και ότι θέλουν να μας δουν σε αυτό το τραπέζι» σημείωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μιλώντας χθες σε συγκέντρωση του κόμματός του στην πόλη Οχρίδα, επανέλαβε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει η συμμετοχή να υπερβαίνει το 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει "υπέρ". Πρόσθεσε ότι αν το δημοψήφισμα δεν πετύχει, θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, στις οποίες, όπως είπε, ο λαός θα τιμωρήσει την πολιτική της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs