Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Τα βατόμουρα θεραπεύουν τον εγκέφαλο


Σε …βασιλιά των «superfruits», των φρούτων με ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, αναδεικνύει ...
τα ταπεινά βατόμουρα μια νέα μελέτη. 



Σύμφωνα με αυτήν, τα βατόμουρα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά περιέχουν και θρεπτικά στοιχεία που μπορούν και να μας προστατεύσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, απώλεια μνήμης και ίσως και από το μετατραυματικό στρες .

Η αξιοσημείωτη αξία για την υγεία των βατόμουρα προέρχεται εν μέρει από την πλούσια περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά – ενώσεις που ευθύνονται για το μπλε τους χρώμα, αλλά επίσης «μαζεύουν» τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ιδιαίτερα μόρια που έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν την ακεραιότητα των κυττάρων και του DNA μας. Εχουν επίσης ενοχοποιηθεί για καρδιακές ασθένειες, καρκίνο, απώλεια μνήμης, αυτοάνοσες διαταραχές, και νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Ο οργανισμός μας κάνει ότι μπορεί για να τις καταπολεμήσει, αλλά με την ηλικία και την περιβαλλοντική έκθεση, σταδιακά κερδίζουν έδαφος. Μπορούμε ωστόσο να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα βατόμουρα.

Ωστόσο πρόσφατα αποκαλύφθηκε ακόμη μία σημαντική ιδιότητα των βατόμουρων: Μπορούν να καταπολεμήσουν το μετατραυματικό στρες (PTSD). Περίπου 8 τοις εκατό του αμερικανικού πληθυσμού υποφέρει από PTSD σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, εξαιτίας συναισθηματικού ή φυσικού τραύματος, ενώ το PTSD επηρεάζει μέχρι και το 20% των βετεράνων πολέμου. Τα περισσότερα φάρμακα και θεραπείες για PTSD αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με διαταραχές της διάθεσης.

Τα βατόμουρα μπορούν να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική λύση, όπως απέδειξαν πειράματα σε αρουραίους. Οι έρευνες έγιναν από το Φίλιπ Εμπενίζερ και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα οι οποίοι χρησιμοποίησαν αρουραίους που ανέπτυξαν PTSD όταν τρομοκρατήθηκαν από γάτες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που έτρωγαν βατόμουρα μετά από την τραυματική εμπειρία τους είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης από τους αρουραίους που έτρωγαν άλλες τροφές. Αν τα βατόμουρα έχουν παρόμοιες επιδράσεις στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον άνθρωπο, μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των προβλημάτων του PTSD.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs