Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Τερέζα Μέι: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά


Αλώβητη βγήκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, εξασφαλίζοντας ...
την στήριξη 200 βουλευτών, σε σύνολο 315.




Ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά της, αφού οι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της δεν προμηνύει ότι θα περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο και η Συμφωνία για το Brexit.

H Τερέζα Μέι παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στην ηγεσία της χώρας και επί 12 μήνες δεν θα επιτρέπεται να αμφισβητηθεί η ηγεσία της. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια θα διαχειριστεί και τις οποίες εξελίξεις σχετικά με το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαική Ένωση.

Όπως και να έχει το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας επι της πρότασης μομφής αποτελεί για την βρετανίδα πρωθυπουργό μια ανάσα.

Η μυστική ψηφοφορία ξεκίνησε στις 20:00 ώρα Ελλάδος και διήρκησε δύο ώρες, σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός της, η Μέι, πραγματοποίησε πολιτικό ελιγμό, ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές και ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Άρα αφήνει ανοιχτό το παιχνίδι διαδοχής, δίνοντας ταυτόχρονα χρόνο σε όσους φιλοδοξούν να τη διαδεχθούν.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σε δηλώσεις της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν.

Η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέλφους της που ψήφισαν εναντίον της.

Όπως ανακοίνωσε, την Πέμπτη θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.

«Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit» τόνισε, κλείνοντας την σύντομη δήλωσή της.


Το χρονικό της διεξαγωγής ψηφοφορίας

Η διαδικασία της διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής ενεργοποιήθηκε από τους Συντηρητικούς βουλευτές την Τρίτη, όποτε και συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις που απαιτείτο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έπρεπε να εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία των 159 σε σύνολο 315 βουλευτών προκειμένου να παραμείνει ηγέτης των Συντηρητικών.

Ωστόσο, από νωρίς τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν ανακοινώσει ότι πάνω από 180 βουλευτές των Συντηρητικών είχαν εκφράσει την στήριξή τους στην πρωθυπουργό.

Επιπλέον, και τα γραφεία στοιχημάτων προέβλεπαν ότι η πρωθυπουργός θα κερδίσει την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η ίδια η βρετανίδα πρωθυπουργός - όταν ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης αν θα προκηρύξει εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit - απέκλεισε τα ενδεχόμενα αυτά λέγοντας ότι «δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεών μας».

Λίγη ώρα μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της - η Μέι δήλωσε: «Υπηρέτησα αυτό το κόμμα και θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις στην σημερινή ψηφοφορία», τονίζοντας ότι «μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή τη στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο την χώρα μας».

«Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μια συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή.


Το προφίλ όσων καταψήφισαν την Τερέζα Μέι

Τι σημαίνουν οι 117 ψήφοι κατά της Τερέζα Μέι; Σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες, κατά κανόνα οι βουλευτές που θέλουν αλλαγή ηγεσίας είναι οι ακραίοι εθνικιστές του Συντηρητικού Κόμματος, υπό την ιδεολογική, αλλά όχι φυσική, ηγεσία του Τζαίκομπ Ρης Μόγκ και του Μπόρις Τζόνσον.

Αυτοί εναντιώνονται στην Τερέζα Μέι επειδή θέλουν πιο ακραία έξοδο. Θέλουν να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ αμέσως, χωρίς μεταβατική περίοδο, χωρίς να πληρώσει τα 39 δισεκατομμύρια που της αναλογούν μέχρι το 2020 που τελειώνει η προβλεπόμενη μεταβατική περίοδος και χωρίς να λυθεί το πρόβλημα της Βορείου Ιρλανδίας – δηλαδή με πραγματικά σύνορα μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Οι διαφορές τους με την Τερέζα Μέι δεν είναι μεγάλες. Και η Μέι μιλά απαξιωτικά για τους Ευρωπαίους (λέγοντας ότι οι μετανάστες από την ΕΕ «παραβιάζουν την ουρά για να εισέλθουν στην Βρετανία») και θέλει να σταματήσει την ελεύθερη μετανάστευση από την ΕΕ, καθώς και να διακόψει τις σχέσεις της Βρετανίας με τους πολυμερείς θεσμούς του κράτους δικαίου της Ευρώπης, όπως π.χ. το Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή κατά την κρίση τους περιορίζουν την «εθνική κυριαρχία».

Η ρητορική της είναι το ίδιο εθνικιστική όσο και του Μπόρις Τζόνσον. Αλλά από οικονομικό ρεαλισμό, και σκεπτόμενη την ζημιά που ένα νέο σύνορο θα κάνει στην Βόρειο Ιρλανδία, προτιμά τον συμβιβασμό.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs