Σελίδες

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ EUROGROUP: Τα 3 σενάρια για το ελληνικό χρέος

Απόρρητο έγγραφο των Θεσμών, το οποίο αναφέρεται στην βιωσιμότηα του ελληνικού χρέους, φέρνει στι φως η Wall Street Journal.

Την ίδια στιγμή, το Reuters αποκαλύπτει...
τρία σενάρια για το χρέος τα οποία αναφέρονται σε ανάλυση για λογαριασμό των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Η ανάλυση σύφμωνα με το Reuters δείχνει ότι το χρέος είναι ακόμη βιώσιμο χωρίς διαγραφή, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα λάβει ακόμη ένα πακέτο διάσωσης τριών χρόνων.

Σύμφωνα με την ανάλυση -που επικαλείται το Reuters- ακόμη και στο χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία, οι δανειστές θα έπρεπε δεν θα έπρεπε να διαγράψουν δάνεια.

Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσιάζει το Reuters, ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που προβλέπονταν το 2012.


Tα τρία σενάρια:

1. Αισιόδοξο: Το χρέος θα υποχωρήσει από το 172,8% του ΑΕΠ το 2015 θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2022, εάν εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι πιστωτές. Το 2012 προβλέπονταν ότι θα πέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και χαμηλότερα του 120% του ΑΕΠ το 2022.

2. Μεσαίο: Με μερική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, το χρέος θα υποχωρήσει στο 135% του ΑΕΠ από 174,3% του ΑΕΠ φέτος.

3. Αρνητικό: Είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ και το χρέος υποχωρεί στο 142,2% του ΑΕΠ από 176,7% του ΑΕΠ φέτος.

Σύμφωνα με τα παραπάνω -αναφέρει η ανάλυση- η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους σε κανένα σενάριο, θα χρειαζόταν ωστόσο βοήθεια για τη βελτίωση της βιωσιμότητας, μέσα από μια παράταση των maturities, στην τρίτη περίπτωση.


Τι γράφει η WSJ για την έκθεση βιωσιμοτητας

Η αντιπαράθεση για την ελληνική κρίση θα μπορούσε να συνεχιστεί ανεξάρτητα της έκβασης των τρεχουσών διαπραγματεύσεων, αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο των θεσμών, το οποίο περιήλθε στα «χέρια» της Wall Street Journal.

Η ανάλυση που ετοιμάστηκε από τους τρεις θεσμούς, υπογραμμίζει επίσης σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους τρεις θεσμούς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι το χρέος της Ελλάδας θα είναι υψηλότερο κατά 18% από το καλύτερο σενάριο που προβλέπεται στο έγγραφο.

Βάσει των εκτιμήσεων του Ταμείου, η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω επιμήκυνση των ωριμάνσεων και νέα μείωση των επιτοκίων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Το 2022, το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα διαμορφωθεί στο 142,2% ενώ η αντίστοιχη εκτίμηση της Κομισιόν, επισημαίνει ότι το χρέος θα ανέλθει στο 124% του ΑΕΠ.