Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Την σύλληψη των σωματοφυλάκων του Ερντογάν στην Γερμανία ζητούν οι ΗΠΑ


Στο «μαχαίρια» βρίσκονται οι αμερικανικές αρχές με την Τουρκία εξαιτίας των τραμπουκισμών των...
σωματοφυλάκων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον τον Μάιο.
Έτσι μετά τα 12 εντάλματα σύλληψης εις βάρος των μπράβων του Ερντογάν, τώρα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αποκαλύπτει πως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε την Άγκυρα ότι τα μέλη της τουρκικής προεδρικής φρουράς, που είχαν προκαλέσει τα αιματηρά επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσιγκτον, δεν θα λάβουν βίζα για να συνοδεύσουν τον Ερντογάν, ο οποίος θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής των G20.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών κατέστησε σαφές στις αρμόδιες αρχές της τουρκικής κυβέρνησης ότι όσοι αστυνομικοί έχουν κατηγορηθεί από τους Αμερικανούς για συμμετοχή στα απαράδεκτα επεισόδια εναντίον Αμερικανών πολιτών, που διαδήλωναν ειρηνικά εναντίον του κ. Ερντογάν, δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία.


Στην πραγματικότητα το γερμανικό μήνυμα ήταν «να μην έρθουν διαφορετικά θα συλληφθούν».

Ο Τούρκος πρόεδρος θα πάει στο Αμβούργο για τη σύνοδο των G20, η οποία θα συνέλθει στις 7 και 8 Ιουλίου. Στην ίδια σύνοδο θα παραστεί και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Δεν έγινε γνωστή η αντίδραση του κ. Ερντογάν στο γερμανικό τελεσίγραφο, ούτε εάν επιχειρήσει να έχει στην προεδρική φρουρά τους αστυνομικούς που καταζητούν οι Αμερικανοί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική κυβέρνηση έχει στείλει στις γερμανικές αρχές κατάλογο με 50 άτομα που θα τον συνοδεύουν κατά την επίσκεψη του στο Αμβούργο. Μόλις ελήφθη ο κατάλογος, οι Γερμανοί είδαν ότι περιλαμβάνονταν και οι αστυνομικοί που προκάλεσαν τα επεισόδια στην Ουάσιγκτον, οπότε και αποφασίστηκε να σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία ότι είναι persona non grata.

Οι Γερμανοί συνόδευσαν το μήνυμα και με την προειδοποίηση ότι κουμάντο στη Γερμανία κάνει μόνο η γερμανική αστυνομία και κανείς άλλος, και ότι δεν θα επιτρέψει απαράδεκτες συμπεριφορές όπως αυτή που επέδειξαν οι φρουροί του Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ερωτηθείς για να σχολιάσει το ζήτημα που προέκυψε, Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι “έχουν ληφθεί ορισμένα προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη ενός συμβάντος” παρόμοιο με αυτό που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον.

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία (BKA) ενημέρωσε την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν θα γίνει ανεκτή η κατάχρηση εξουσίας από τα μέλη της προεδρικής φρουράς του κ. Ερντογάν. «Οι ξένοι συνάδελφοί έχουν μόνο το δικαίωμα της αυτό-άμυνας» και τίποτα άλλο δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος. Με λίγα λόγια δεν έχουν το δικαίωμα της επίθεσης και για οτιδήποτε συμβεί αρμόδια είναι μόνο η γερμανική αστυνομία.

“Στους δρόμους μας, μόνο η αστυνομία του Αμβούργου έχει λόγο – και κανένας άλλος”, δήλωσε στην Die Welt ο υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου, Andy Grote. Αυτός ο κανόνας “ισχύει σαφώς και για τις ξένες υπηρεσίες ασφαλείας”, τόνισε.

Οι γερμανικές αρχές αναμένουν ότι η επίσκεψη του Ερντογάν θα προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών στο Αμβούργο, καθώς αναμένεται να κινητοποιηθούν χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον του.

Διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν αναμένεται να οργανώσουν οι εθνικιστικές ομάδες των φανατικών οπαδών του. “Οι Κούρδοι μπορούν να επιτεθούν στους εθνικιστές Τούρκους και αντίστροφα”, ανέφερε σε εμπιστευτική έκθεση η γερμανική μυστική υπηρεσία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs