Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Τι σημαίνει όταν ένας ναρκισσιστής σου λέει «σ' αγαπώ»;


Αγαπητή συνεξαρτημένη,

Αυτό που πρόκειται να σου πω δεν είναι κάτι που ποτέ δεν θα έλεγα ή παραδεχόμουν (σε σένα), γιατί ...
αν το έκανα θα έληγε το ο-νικητής-τα-παίρνει-όλα παιχνίδι, που είναι η κύρια πηγή της ευχαρίστησης στη ζωή μου, αυτό που πραγματικά σε κρατά να σέρνεις το φορτίο μου στη σχέση μας.





Και αυτό είναι το όλο θέμα.

Όταν λέω «σ' αγαπώ» εννοώ ότι αγαπώ το πόσο σκληρά δουλεύεις για να με κάνεις να νιώθω ότι είμαι τα πάντα σου, ότι είμαι το επίκεντρο στη ζωή σου, ότι θες να με κάνεις ευτυχισμένο και ότι δεν θα περίμενες ποτέ από εμένα να κάνω το ίδιο.

Λατρεύω τη δύναμη που έχω να εκμεταλεύομαι την καλοσύνη και τις προθέσεις σου να είσαι καλή, καθώς και τη χαρά που αποκομίζω όταν κάνω τον εαυτό μου να αισθάνεται τεράστιος σε σύγκριση με σένα, εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία για να σε κάνω να νιώθεις μικρή και ασήμαντη.

Αγαπώ τον τρόπο με τον οποίο αισθάνομαι ότι με τη χειριστική συμπεριφορά μου, αυτό που θες να συζητήσεις ή να μου απευθύνεις δεν θα συμβεί ποτέ και μου αρέσει αυτή η «δύναμη» να σε εκπαιδεύω να αισθάνεσαι «τρελή» και μόνο που ζήτησες ή ανέφερες θέματα που δεν με ενδιαφέρουν πραγματικά, μειώνοντας περισσότερο τις προσδοκίες σου από εμένα και το τι είμαι σε θέση να σου δώσω, ενώ ο ίδιος ανέβαζα τις δικές μου για εσένα.

Αγαπώ το πόσο εύκολο είναι να έχεις μονίμως την εστίασή σου στην ανακούφιση του πόνου μου (ποτέ του δικού σου!) και ότι ανεξάρτητα από το τι κάνεις, δεν θα με κάνεις ποτέ να νιώσω αρκετά καλός, αρκετά αγαπητός, αρκετά σεβαστός και πάει λέγοντας (η μιζέρια αγαπά την κατάσταση).

(Δεν πρόκειται για την εγγύτητα, την ενσυναίσθηση, τη συναισθηματική σύνδεση που θέλεις, ή το τι κάνω που σε έβλαψε ή σε ντρόπιασε ή το πόσο λίγο χρόνο περνάω δεσμευμένος μαζί σου ή με τα παιδιά και πάλει λέγοντας. Έχει να κάνει με το στάτους μου και τη δουλειά μου να σε κρατήσω στη θέση του πόνου που βρίσκεται, να επικεντρώνεσαι νιώθοντας τον πόνο μου και να σε εμποδίσω να αισθάνεσαι πολύτιμη σε σχέση με εμένα. Είμαι ανώτερος και δικαιούμαι όλη αυτή τη χαρά, τον θαυμασμό και την παρηγοριά, θυμάσαι;)

«Σ' αγαπώ» σημαίνει ότι αγαπώ τον τρόπο που αισθάνομαι όταν εισαι μαζί μου, πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με εσένα ως ένα κομμάτι ιδιοκτησίας που μου ανήκει, που είναι στην κατοχή μου. Όπως όταν οδηγώ ένα τρομερό αυτοκίνητο, αγαπώ τον βαθμό που ενισχύεται το στάτους μου στα μάτια των άλλων, αφήνοντας τους να μαθαίνουν ότι είμαι ο κορυφαίος κτλ. Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι οι υπόλοιποι ζηλεύουν τα υπάρχοντά μου.

Λατρεύω τη δύναμη που έχω να σε κάνω να δουλεύεις σκληρά για να αποδείξεις την αγάπη και την αφοσίωσή σου, αναρωτόμενος τι άλλο πρέπει να κάνεις για να «αποδείξεις» την πίστη σου.

Το «σ' αγαπώ» σημαίνει ότι αγαπώ τον τρόπο που αισθάνομαι όταν είμαι μαζί σου. Λόγω του πόσο συχνά μισώ και κοιτάζω τους άλλους, οι νευρώνες στον εγκέφαλό μου με κρατούν διαρκώς να βιώνω συναισθήματα αυτο-απέχθειας. Έτσι, αγαπώ ότι μπορώ να αγαπώ τον εαυτό μου μέσα απο σένα και επίσης αγαπώ το να σε μισώ για την «ανάγκη» μου να πρέπει να βασίζομαι σε σένα ή σε κανέναν για τίποτα.

Αγαπώ ότι είσαι εκεί για να κατηγορείς όποτε αισθάνομαι ότι το έχω «ανάγκη», το να αισθάνομαι περιφρόνηση για σένα μου φαίνεται ότι με προστατεύει από κάτι που μισώ να παραδεχθώ, το ότι αισθάνομαι απόλυτα εξαρτημένος από εσένα να «τροφοδοτείς» την αίσθηση υπεροχής και δικαιοσύνης μου και να με κάνεις να διατηρώ την ψευδαίσθηση της δύναμης που έχω ζωντανή στο μυαλό μου.

(Τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι πιο εύθραυστος και πιο ευάλωτος από το ότι δεν έχω έλεγχο πάνω σε κάτι που θα αμαυρώσει την εικόνα ή την ανώτερη κατάστασή μου, όπως όταν αναρωτιέσαι «πώς» σε αντιμετωπίζω, σαν να μην καταλαβαίνεις ακόμη θέλω να σε κάνω να δεχθείς τον εαυτό σου ώς ένα αντικείμενο ευχαρίστησής μου, ευτυχισμένο ανεξάρτητα από το πώς το αντιμετωπίζω ή τα παιδιά μας – αυτό αποτελεί βασική απόδειξη της ανωτερότητάς μου, στον κόσμο. Είσαι η κατοχή μου, θυμάσαι; Είναι δική μου δουλειά να σου μάθω να μισείς και να απαντά σκληρά σε αυτά τα «τρελά» πράγματα που χρειάζονται μόνο οι «αδύναμοι» άνθρωποι, όπως η «εγγύτητα» και το «συναισθηματικό κομμάτι» και ξέρω ότι αυτό λειτουργεί επειδή η παιδική μου ηλικία με δίδαξε να το κάνω αυτό).

Με κάνει να γεμίζω με ευχαρίστηση (περισσότερη απόδειξη της ανωτερότητας μου) που μπορώ να σε κλέψω, να σε κάνω να νιώσεις «τρελός» για να μην πάρεις αυτό που θες από εμένα, να σε κάνω να επαναλαμβάνεσαι και να πεις και να κάνεις πράγματα που αργότερα θα μισείς τον εαυτό σου (λόγω της «ομορφιάς σου»!). Ό,τι λες, ό,τι βλάβες ή παράπονα μοιράζεσαι, να είσαι σίγουρος ότι θα τα χλευάσω αργότερα για να σε κρατήσω για πάντα.

(Δεν υπάρχει τίποτα να πάρεις! Για να σπάσεις τον κώδικα, θα πρέπει να κοιτάξεις μέσα από τον φακό μου, όχι τον δικό σου! Είναι δική μου δουλειά να δείξω πλήρη αδιαφορία στις συναισθηματικές σου ανάγκες, πόνους, επιθυμίες και να σε εκπαιδεύσω να πάρεις το «μάθημά σου» που είναι: Να παρεις θέση ως άφωνο αντικείμενο, η κατοχή δεν συνοδεύεται από καμία επιθυμία πλην της εξυπηρέτησης της ευχαρίστησης και ποτέ δεν θέλω μια άποψη για το πώς θεραπεύεται!)

Αγαπώ το ότι μπορώ να σε κάνω να αισθάνεσαι ανασφαλής στην πτώση ενός καπέλου, ειδικά με το να δίνω προσοχή σε άλλες γυναίκες (ίσως και σε άλλους γενικότερα, σε φίλους, μέλη της οικογένειας, παιδιά κτλ... ο κατάλογος είναι ατελείωτος). Τι δύναμη που μου δίνει να δείχνω αυτό που δεν παίρνεις από εμένα, το να αναρωτιέσαι γιατί είναι τόσο εύκολο να δώσω ό,τι θέλω στους άλλους, να εκφράσω τα συναισθήματα ή την αγάπη, δηλαδή ό,τι εξυπηρετεί την ευχαρίστησή μου.

Αγαπώ τη δύναμη που έχω να σε κάνω να επιστρέφεις κάθε φορά που θες να φύγεις, ρίχνοντας μερικά ψίχουλα στον δρόμου σου, βλέποντας πόσο γρήγορα μπορώ να σε κάνω να με εμπιστευτείς όταν ενεργοποιώ τη γοητεία μου, κάνοντας σε να σκέφτεσαι ότι αυτή τη φορά, θα αλλάξω.

«Σ' αγαπώ» σημαίνει ότι σε χρειάζομαι, επειδή, χρειάζομαι κάποιον που δεν θα με εγκαταλείψει, κάποια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σάκος του μποξ για να κάνω τον εαυτό μου να νιώθει καλά, κάνοντας άλλους να νιώθουν άσχημα γι΄αυτούς.

«Σ' αγαπώ» σημαίνει ότι μου αρέσει ο καθορισμός και σχηματισμός των σκέψεων και των πεποιθήσεών σου, ώστε να σκέφτεσαι για εμένα ως ένα θαύμα και ως τον σωτήρα σου, μια πηγή ζωής και τροφής που θα εξαρτάσαι και θα επιστρέφεις, όπως είναι η βαρύτητα, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά θα πετάξεις ή θα πηδήξεις.

Μ' αρέσει που με κάνει να νιώθω σαν θεός, να σε κρατάω επικεντρωμένη (εμμονή) με το να αισθάνομαι λατρευμένος και λατρευτός, θυσιάζοντας τα πάντα για εμένα.

Αγαπώ το πως χρησιμοποιώ τη δύναμή μου για να σε κρατάω «υπό», να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου, τη λογική σου, να έχεις εμμονή να εξηγείς εμένα (και τους άλλους), διακηρύσσοντας την πίστη σου, αναρωτώμενη τι πάει λάθος με εσένα (αντί να συνειδητοποιήσεις... δεν μπορείς να κάνεις κάποιον «ευτυχισμένο» που αποκομίζει την αίσθηση εξουσίας και ευχαρίστηση με το να περιφρονεί τους άλλους... και εσένα!).

«Σ' αγαπώ» σημαίνει ότι αγαπώ τον τρόπο που αισθάνομαι όταν βλέπω τον εαυτό μου μέσα από τα θαυμαστικά σου μάτια, ότι είσαι το καλό μου φάρμακο, το αφοσιωμένο κοινό μου, ο μεγαλύτερος φίλος και θαυμαστής μου. Εσύ, συγκεκριμένα, κοιτάς προς το μέρος μου, αναμφισβήτητα, χωρίς ποτέ να αναρωτιέσαι (μπορεί να έχεις παρατηρήσει πόσο ευαίσθητος είμαι σε οποιαδήποτε σημάδια αμφισβήτησης ή κρίσης).

Και αγαπώ το ότι, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά ικετεύεις για την αγάπη και τον θαυμασμό μου, ώστε να σου δώσω αξία, δεν θα συμβεί, όσο έχω τον έλεγχο. Γιατί να το κάνω, όταν στερώ ό,τι θα μπορούσε να είναι άνεμος στα φτερά σου, με κίνδυνο να πετάξεις μακριά από εμένα; Μου προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση να μη σου δώσω αυτό που θες, την τρυφερότητα που χρειάζεσαι και θες.

Μου αρέσει που μπορώ να ελέγχω τις προσπάθειές σου να με καταλάβεις, ελέγχοντας το μυαλό σου με τη μετατόπιση της εστίασης σε οποιαδήποτε «συζήτηση» στο τι είναι λάθος με σένα, την αποτυχία σου να με κάνεις να αισθάνομαι αγαπητός – και φυσικά υπενθυμίζοντάς σου ό,τι έχω κάνει για σένα, το πόσο αχάριστη είσαι.

Μου αρέσει να χειρίζομαι επιδέξια τις απόψεις των άλλων για σένα, το πόσο εύκολο είναι για μένα να πω «όχι» σε αυτό που θα μπορούσε να σου δώσει αίσθηση αξίας και σημασίας σε σχέση με μένα, με ατέλειωτες δικαιολογίες.

Αγαπώ να αισθάνομαι ότι κατέχω τη σκέψη σου, τις φιλοδοξίες σου και εξασφαλίζοντας ότι οι ανάγκες σου είναι αποκλειστικά επικεντρωμένες στο να μην με ενοχλούν, να με κρατούν χαρούμενο.

Μου αρέσει που είμαι ένα φάρμακο ή μια επιλογή που «έχεις να κάνεις» ανεξάρτητα από το πόσο σε κακομεταχειρίζομαι, παρά τα σημάδια ότι ο εθισμός σου σε μένα ρουφά ενέργεια από τη ζωή σου, ότι κινδυνεύεις να χάσεις ό,τι περισσότερο έχει αξία για σένα, αγαπητή.

Αγαπώ ότι μπορώ να σε απομονώσω από άλλους που μπορεί να σπάσουν το ξόρκι, μου αρέσει να σε κάνω να δυσπιστείς γι' αυτούς, ώστε να καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι κανείς δεν θέλει κάτι καλό από εσένα, παρά μόνο εγώ.

Αγαπώ ότι μπορώ να σε κάνω να νιώθεις ότι σου κάνω χάρη με το να είμαι μαζί σου. Όπως σε κάθε κενό, το κενό μέσα μου είναι σε συνεχή ανάγκη να ρουφά τη ζωή, την αναπνοή και τη ζωτικότητα που φέρνεις στη ζωή μου, κάτι που επιθυμώ σαν ένα φάρμακο που δεν μπορεί ποτέ να με ικανοποιήσει.

Ενώ σε μισώ και τον εαυτό μου μαζί που διατηρήσεις την προσοχή σου, οι ανάγκες μου συνεχίζουν να λαχταρούν να δω τον εαυτό μου μέσα από τα μάτια σου, πάντα έτοιμη να θαυμάσεις, να λατρέψεις, να συγχωρήσεις, να δικαιολογήσεις και να πέσεις στα ψέματα και τις παγίδες μου.

Μου αρέσει να λες πόσο σε έβλαψα, μη γνωρίζοντας ότι για εμένα αυτό είναι σαν μια απλή αναφορά μάρκετινγκ, η οποία με αφήνει να μαθαίνω πόσο αποτελεσματικές ήταν οι τακτικές μου για να κρατήσει ο πόνος σου, εστιάζοντας στην ανακούφιση του δικού μου πόνου. Έτσι είμαι ο νικητής αυτού του διαγωνισμού.

Εν ολίγοις, όταν λέω «σ' αγαπώ», αγαπώ τη δύναμη που μου δίνει ότι πρέπει να παραμείνω σε ένα μυστήριο που ποτέ δεν θα λύσεις εξαιτίας αυτού που δεν ξέρεις (και δεν θες να πιστέψεις), ότι: Ο μόνος που μπορεί να κερδίσει αυτό το παιχνίδι, είναι αυτός που ξέρει τους κανόνες. Η αίσθηση εξουσίας μου στηρίζεται στην εξασφάλιση ότι ποτέ δεν θα καταφέρεις να με πείσεις να έρθω κοντά σου για να δημιουργήσουμε μια αμοιβαία καλή σχέση. Στην κοσμοθεωρία μου το να είσαι ευάλωτος, συναισθηματικά εκφραστικός, ευγενικός, περιποιητικός, αθώος είναι σημάδια αδυναμίας, απόδειξη κατωτερότητας.

Ευχαριστώ, αλλά δεν ευχαριστώ, είμαι αποφασισμένος να μείνω νικητής, χαίρομαι με τη ναρκισσιστική μου ικανότητα να είμαι χωρίς καρδιά, σκληρός, κρύος... και υπερήφανος, για να διατηρήσω τη δική μου ανάγκη για μια αίσθηση ανωτερότητας που δεν παρεμποδίζεται.

Για πάντα με περιορισμένη αγάπη,

ο ναρκισσιστής σου.

ΥΓ: Πραγματικά, χρειάζομαι βοήθεια, αλλά ΔΕΝ μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά για μένα (όχι χωρίς να χειροτερεύσεις τα πράγματα και για τους δύο μας!). Θυμήσου, είμαστε συν- εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο, οπότε δεν πάμε ποτέ σε εξαρτημένο για βοήθεια, σωστά;

Μόνο ένας θεραπευτής με εμπειρία έχει μια πιθανότητα, αλλά ακόμη και τότε θα πρέπει να επιλέξω πραγματικά/πραγματικά/πραγματικά να τον αφήσω! (Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσω το μεγαλύτερο φόβο, ότι δεν είμαι ανώτερος από τους άλλος, οπότε δεν δικαιούμαι να κάνω και να σπάω κανόνες κατά το δοκούν. Επίσης θα πρέπει να παραδεχθώ ότι -οι δικές μου πράξεις, σκέψεις, πεποιθήσεις- για μένα και τους άλλους είναι Ο κύριος λόγος των δεινών στη ζωή μου... και να τους αλλάξω, αυτή ΕΊΝΑΙ η λύση. Δεν θα μπορούσα ποτέ να θέλω κάτι τέτοιο, για τον μόνο λόγο ότι από την κοσμοθεωρία μου, μόνο οι αδύναμοι κάνουν τέτοια πράγματα!)

Άρθρο στο psychcentral.com με τίτλο What It Means When a Narcissist Says “I Love You” από την Athena Staik.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Σέβη Σαλαγιάννη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs