Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Αυστραλία: Αγόρασε φοριαμούς από παλαιοπωλείο και ήταν γεμάτοι ... απόρρητα κρατικά έγγραφα


Ερωτηματικά προκύπτουν από την αγορά παλαιών φοριαμών που περιείχαν απόρρητα κρατικά έγγραφα σε ...
παλαιοπωλείο στην Αυστραλία.
Οι δύο κλειδωμένοι φοριαμοί, που περιείχαν τα έγγραφα, βρέθηκαν σ’ ένα παλαιοπωλείο στην Καμπέρα, που πουλάει μεταχειρισμένα έπιπλα κρατικών υπηρεσιών.

Η ταυτότητα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε, ούτε πότε έγινε η ανακάλυψη.

Ο αγοραστής απομάκρυνε τις κλειδαριές με ένα τρυπάνι και βρήκε μέσα χιλιάδες έγγραφα του υπουργικού συμβουλίου της Αυστραλίας, πολλά εκ των οποίων έφεραν την ένδειξη «άκρως απόρρητο», «ευαίσθητο υλικό» και «εμπιστευτικό».

Τα αρχεία καλύπτουν μια χρονική περίοδο άνω των δέκα ετών, κατά την οποία εναλλάχθηκαν τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις στην εξουσία, η τελευταία εκ των οποίων του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ.

Τα περισσότερα αρχεία αφορούν σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πληροφορίες για την κυβερνητική πολιτική υπό τους πρωθυπουργούς Κέβιν Ραντ, Τόνι Άμποτ και Τζον Χάουαρντ.

Ένα απ’ αυτά αποκαλύπτει ότι ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον, επεδίωκε το 2013 να καθυστερήσει την έκδοση ταξιδιωτικών θεωρήσεων καλώντας τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας να μη βιαστούν να εξετάσουν τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου.

Άλλα έγγραφα περιγράφουν τις προτεραιότητες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας καθώς και επιχειρησιακά σχέδια της Αντιτρομοκρατικής, αλλά και πληροφορίες για υπόπτους εξτρεμιστές, καθώς και για αναβαθμίσεις πυραυλικών συστημάτων. Ωστόσο, το αυστραλιανό δίκτυο ABC, που έφερε στην επιφάνεια το θέμα, δεν έδωσε λεπτομέρειες για εκείνα τα αρχεία που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια.

Ορισμένοι από τους φακέλους περιείχαν επίσης πληροφορίες για τις γειτονικές χώρες, επιχειρησιακά σχέδια για τις στρατιωτικές αποστολές της Αυστραλίας στη Μέση Ανατολή καθώς και πληροφορίες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Απόρρητα έγγραφα του αυστραλιανού υπουργικού συμβουλίου σαν κι αυτά που βρέθηκαν στο παλαιοπωλείο, συνήθως αποχαρακτηρίζονται μετά την παρέλευση εικοσαετίας.

Google+ Followers