Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

Οι μισοί Ρώσοι αποδέχονται τη συμβίωση ζευγαριών «χωρίς σφραγίδες και ταυτότητες»


Η συμβίωση και ο γάμος είναι ένα από τα ζητήματα που συζητούνται σήμερα στη Ρωσία...
, όπως άλλωστε συζητούνται κατά καιρούς σε όλες τις κοινωνίες στον ένα ή τον άλλο βαθμό.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM) τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το 56% των Ρώσων δεν θεωρεί ότι η συμβίωση συνιστά και γάμο (η νεολαία και η παλαιότερες γενιές, άνδρες και γυναίκες πρεσβεύουν τη ίδια άποψη). Αντίθετη άποψη έχει το 37%, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του VICIOM.

Τον Ιανουάριο στη Ρωσική Δούμα κατατέθηκε νομοσχέδιο, το οποίο προτείνει να συμπεριληφθεί στον Οικογενειακό Δίκαιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας η έννοια των «de facto γαμήλιων σχέσεων», σύμφωνα με την οποία οι μη καταχωρισμένες επίσημα σχέσεις μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, εξισώνονται με τον θεσμό του επίσημου γάμου έπειτα από παρέλευση πέντε ετών συμβίωσης του ζεύγους με όλες τις απορρέουσες νομικές συνέπειες. Το 50% των ερωτηθέντων δεν ενέκρινε την εν λόγω πρόταση, ενώ υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε το 38%.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σχεδόν οι μισοί Ρώσοι, σε ποσοστό 46%, θεωρούν ότι η συμβίωση, «χωρίς σφραγίδες και ταυτότητες» είναι αποδεκτή μορφή σχέσης.

Στο ζήτημα των ζευγαριών που δεν έχουν παντρευτεί, αλλά έχουν παιδιά και δεν έχουν επισήμως καταχωριστεί ως οικογένεια, οι γνώμες διχάζονται. Το 48% δεν δέχεται ότι αυτές οι σχέσεις συνιστούν γάμο, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 42%. Ωστόσο στο ερώτημα, αν το ζεύγος θέλει να αποκτήσει παιδιά, θα έπρεπε να παντρευτεί επισήμως, το 71% απάντησε θετικά.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το VICIOM-SPUTNIK στο διάστημα 25-26 Ιανουαρίου του 2018.